Kuhinjski noževi - vodič za kupovinu

Noževi su osnovni element svake kuhinje. Koristimo ih nekoliko puta dnevno. Kako kvalitetni noževi mogu trajati vječno, vrijedi investirati više novca u kupovinu noža. A rad u kuhinji više neće biti mučenje, već će postati uživancija.

Koliko noževa trebate i što uzeti u razmatranje prilikom odabira kuhinskog noža?

 

Što čini dobar kuhinjski nož?

Teško je na prvi pogled reći hoće li oštrica noža dobro rezati (a pogotovo koliko dugo). Prvi trag bi mogla biti cijena. Nažalost, za 10 EURA nije moguće proizvesti kvalitetan nož. Također, obratite pozornost na materijal i način izrade. Kvalitetni noževi obično su teži, a za udoban rad bitan je i oblik drške te način na koji "leži" u ruci.

Osim funkcionalnosti, važnu ulogu pri odabiru noža ima i estetika. Tko ne bi želio svaki dan držati prekrasan nož?

Indikatori kvaliteta noževa

  1. proces proizvodnje - najbolji noževi su kovani
  2. materijal - odaberite nož od visokokvalitetog čelika namijenjenog za proizvodnju noževa
  3. cijena - poznati proizvođači su obično garancija kvalitete

 

Kovani vs stamped knives

  • Prešani noževi  obično su izrezani od metalne ploče a zatim naoštreni.
  • Kovani noževi  su ručno ili mašinski kovani.

Zašto je kovanje noževa tako važno?

Kovanje se koristi za ojačavanje i ujednačavanje materijala. Ovaj postupak može ojačati nož nekoliko puta. Oštrica takvog noža neće se slomiti, a nakon pravilne toplinske obrade dobit će visoku otpornost i izdržljivost.

Kvalitetni noževi uvijek se kuju prije završne obrade. Uglavnom u stroju s matricom. To je oblik koji daje oštrici početni oblik. Najbolji obrtnici zatim ručno kuju oštrice metodom slobodnog kovanja. Danas ova tradicionalna metoda više nije proizvodni proces već umjetnost.

Proizvodnja noževa

 

Materijal

Najčešći materijali za izradu noževa su nehrđajući čelik i visokokvalitetni čelik. Posebnu podskupinu čine noževi od Damaska, a keramički noževi su još uvijek dosta popularni. Kao što znamo, svaki materijal ima različita svojstva.
Naš savjet: ako tražite nož jednostavan za održavanje, odaberite proizvod od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Ako ste zahtjevniji, volite brinuti i čuvati svoje stvari, odaberite nož od kovanog čelika ili čak Damask čelika.

  • Nehrđajući čelik je najrašireniji materijal za izradu kuhinjskih i džepnih noževa. To je legura željeza, kroma i nikla ili molibdena s primjesom ugljika. Otporan je na koroziju i oštećenja, dovoljno je izdržljiv i fleksibilan. Međutim, pogrešno je pretpostaviti da je potpuno otporan na koroziju. Ako se ne osuši temeljito, postaje mat i na površini se mogu pojaviti mrlje. Lako se oštri kod kuće i dugo traje. Međutim, nema istu oštrinu kao noževi od ugljičnog čelika.

  • Ugljični čelik je materijal najveće oštrine. Ovi su noževi oštri poput žileta. Iako se brže tupe od oštrica od nehrđajućeg čelika, možete ih brzo naoštriti sa samo nekoliko poteza oštrilom. Ovi se noževi ne mogu prati u perilici posuđa i trebaju se temeljito osušiti nakon pranja jer su vrlo osjetljivi na koroziju. Po tome su slični džemperu od kašmira - nijedna druga vrsta vune nije tako mekana, ugodna je za nošenje i može dugo trajati, ali je ne možete staviti u sušilicu.

  • Damask čelik sastoji se od dvije ili više vrsta čelika s različitim svojstvima koji su mehanički spojeni. Vrsta čelika koju dobijemo kao rezultat preuzima najbolja svojstva korištenih materijala. Tvrdoća i izdržljivost ovih noževa kombinirani su s prekrasnim, ukrasnim uzorkom oštrice. Ovo noževe iz Damaska čini ​​najluksuznijom vrstom pribora za jelo.
  • Keramički noževi proizvode se prešanjem cirkonijevog dioksida u prahu pod vrlo visokim tlakom i temperaturom. Ovaj materijal je izuzetno tvrd i postati će tup tek nakon nekoliko godina opsežne uporabe. Međutim, njihov veliki nedostatak je velika krhkost. Keramički noževi ne mogu se koristiti za rezanje mesa s kostima, smrznute hrane ili čak tvrdih peciva. Razbit će se pri cijeđenju češnjaka, razbit će se u perilici posuđa, neće preživjeti pad s ploče stola na pod. Također ih nikada nećete naoštriti kod kuće. Postali su popularni prije mnogo godina, kada su noževi od čelika "oštećuju" vitamine iz voća i povrća i ostavljaju metalni okus. Međutim, ova tvrdnja je diskutabilna. Keramički nož treba biti u kuhinji samo kao dodatak kvalitetnom čeličnom nožu, a ne kao zamjena.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, menadžer za kupovinu u Kulina

"Izrađeno od nehrđajućeg čelika" ili "visokokvalitetni čelik" nije sve što govori o kvaliteti noža. Poznati proizvođači obično imaju patentirane materijale ili tehnologije oštrenja te detaljno opisuju vrstu i tvrdoću materijala.

Obratite pozornost na parametar HRC - to je Rockwellova razina tvrdoće. Što je čelik tvrđi, to je nož teže naoštriti, ali ima puno veću izdržljivost. Visokokvalitetni kuhinjski noževi imaju HRC od 52 do 56, japanski Damask noževi imaju više od 60 HRC, a moderne vrste čelika za proizvodnju noževa mogu doseći 64 do 68 HRC.

 

Kakvu vrstu noževa trebate u kuhinji?

Visokokvalitetan nož je investicija. Uglavnom zato što jedan nije dovoljan. Dobra vijest je da su samo tri no za osnovne kuhinjske poslove. Mnogi ljudi griješe kupnjom opsežnog seta noževa i na većini njih se taloži prašina. Često za istu cijenu mogu kupiti tri osnovna noža bolje kvalitete, koji će biti pouzdani, izdržljivi i prije svega ugodni za korištenje.

Osnovna kuhinjska oprema - 3 noža

  • Nož šefa kuhinje- veliki nož za ozbiljan posao
  • nož za voće i povrće - mali nož za male zadatke
  • nož za kruh - s nazubljenom oštricom

 

tmp

Katharina Kochová, suvlasnik porodične mesnice

Kvalitetni noževi ne bi trebali nedostajati ni u jednoj kuhinji. Osnovni set uvijek treba uključivati ​​veliki kuharski ili Santoku nož. Koji god oblik vam više odgovara. Osim toga, veliki nazubljeni nož za kruh, kao i za meko povrće i voće. Treći u setu je mali ravni nož za povrće ili zakrivljena gulilica za pripremu i guljenje.

 

Osnovni set noževa za svaku kuhinju

Ispod ćete pronaći tri vrste noževa bez kojih ne može niti jedna kuhinja. Možete birati iz široke ponude proizvoda - iz jedne kolekcije ili od različitih proizvođača.

Chefs knife

Nož šefa kuhinje

pravi nož za sječenje mesa, povrća i biljaka

Odaberite vaš nož šefa kuhinje

Nož za kruh

Nož za kruh

nazubljeni nož za kruh, meko voće i povrće

Odaberite nož za kruh

Nož za voće i povrće

Noževi za voće i povrće

jednostavan, mali nož za guljenje, sječenje i mikro zadatke u vašoj kuhinji

Odaberite nož za povrće

 

Vrste kuhinjskih noževa

Većinu kuhinjskih zadataka možete obaviti s nožem šefa kuhinje, nožem za kruh i nožem za povrće. Preporučamo kupnju drugih vrsta noževa ovisno o hrani koju redovito pripremate u kuhinji. Ako ste ljubitelj ribe ili peradi, vjerojatno ćete često koristiti nož za rezbarenje i otkoštavanje. Ako volite roštiljati, cijenit ćete set oštrih noževa za odreske. Kakve noževe možete odabrati?

infografika vrste noževa

 

Nož šefa kuhinje vs Santoku nož

Odabir glavnog noža za našu kuhinju - to je često u središtu naše pažnje. Dilema je da li odabrati klasični "njemački" nož šefa kuhinje ili moderni japanski Santoku nož. Koja je razlika između njih?

Nož šefa kuhinje

Tradicionalni veliki i svestrani nož s oštricom dužine cca. 20 cm i vrhom zakrivljenim prema gore kojeg koristi velika većina profesionalnih kuhara. Rezanje se izvodi zamahom, koji se naziva kolijevka. Nož je oštar i čvrst i može se nositi s teškim izazovima poput otkoštavanja mesa ili rezanja tvrdog povrća poput bundeve i cikle.

Odaberite vaš nož šefa kuhinje

Santoku nož

Japanski nož šefa kuhinje odlikuje se oštrom i ravnom oštricom s vrhom u obliku luka. Dizajniran je za precizne zadatke, poput rezanja mesa na vrlo tanke kriške ili sitnog sjeckanja povrća i začinskog bilja. Rezanje santoku nožem zahtijeva drugačiju tehniku ​​i nije prikladan za rezanje na velike komade.

Odaberite Santoku nož

Naš savjet: ako odlučite kupiti samo jedan od ovih noževa a ljubitelj ste azijske kuhinje, odaberite Santoku. Ako tražite zaista svestran i izdržljiv nož, onda je kvalitetan nož šefa kuhinje bolja opcija.

Noževi za meso i povrće

Odaberite vrste noževa za svoju kuhinju, na temelju aktivnosti koje često obavljate i koja vam vrsta noža jednostavno više "stoji". Često se susrećemo s činjenicom da žene biraju klasični mali nož za povrće i sitne poslove, dok muškarci biraju univerzalni srednji ili dugi nož za obavljanje istih radnji. Preostale vrste noževa mogu se podijeliti u 2 skupine - za povrće i za meso.

Noževi za sir i povrće

  • nož za povrće - mali praktični nož s oštricom od 6-10 cm
  • univerzalni nož - tanki nož s oštricom od 10-18 cm
  • nož za guljenje - mali nož sa zakrivljenom oštricom savršen je  za uklanjanje točkica  i oštećenja s rajčica i za guljenje krumpira.
  • nož za sir - srednji, lagani nož s nazubljenom oštricom i dvostrukim vrhom. Često ima rupice u oštrici kako bi se spriječilo lijepljenje mekanog sira na oštricu. Također ga možete koristiti za rezanje rajčica.

Noževi za meso

  • nož za filetiranje - nož s dugom i uskom oštricom, zahvaljujući kojoj možete savršeno očistiti ribu i rezati savršene filete
  • nož za otkoštavanje - nož s karakterističnim vitkim oblikom oštrice i ravnim rubom kojim ćete jednostavno odvojiti meso od kostiju, skinuti tetive i kožu
  • kuhinjske sjekire i mesarski noževi - prave alatke za komadanje i rezanje velikih komada mesa i kostiju
  • noževi za odreske - set noževa za meso, savršenih za posluživanje odrezaka, govedine i drugih mesnih jela, koja se teško režu standardnim nožem

 

Kako održavati kuhinjske noževe

Ako odlučite uložiti u visokokvalitetni nož, morate mu posvetiti određenu pozornost. Noževi, čelični ili keramički, ne mogu se prati u perilici posuđa. Čelični noževi skloni su koroziji, a keramički se mogu slomiti. Deterdženti za perilice posuđa doprinose mikro koroziji čeličnih oštrica. Ako stavljate noževe u perilicu posuđa, barem pazite da ne dodiruju druge predmete. Nož je najbolje oprati toplom vodom pod slavinom i temeljito osušiti.

Kako pravilno održavati noževe

  • pranje - vaše noževe perite ručno, temeljito ih posušite
  • odlaganje - držite odvojeno, preporučamo držanje vaših noževa u bloku za noževe ili na magnetskoj traci
  • oštrenje - redovno oštrenje rezanje čini lakšim

 

Odlaganje vaših noževa

Noževi se nikada ne smiju “slagati” u ladicu s ostalim priborom za jelo. Za njihovo odlaganje možete odabrati posebne umetke za jednu ladicu, stalke za noževe ili magnetsku traku. Kad jednom dobijete lijep nož, bila bi šteta ne izložiti ga u kuhinji. Magnetski stalci ili zidne trake savršeno su rješenje zahvaljujući kojem su vam noževi uvijek pri ruci. Ipak, morate zapamtiti da kada vadite nož, morate ih povući prema sebi, a ne prema gore. U protivnom mogu postati tupi. Pogledajte našu široku ponudu stalaka i magnetskih traka:

Odabir stalaka za noževe

Magnetski stalak za noževe

Oštrenje noževa

Lakše je se porezati tupim nego oštrim nožem. Čak i najbolji noževi trebaju redovito održavanje. Dovoljno ih je s vremena na vrijeme "osvježiti" brusnim kamenom. Kako to učiniti možete vidjeti u kratkom videu. Ako redovito njegujete svoje oštrice na ovaj način, vaši će noževi bolje rezati i nećete ih morati prečesto oštriti. Profesionalni kuhari koriste oštrač svaki dan, ali u kućanskim kuhinjama to ne morate činiti tako često. Kada oštrenje brusnim kamenom nije dovoljno za vaše noževe, odnesite ih profesionalcu ili upotrijebite oštrač ili brusni kamen.

Odabir oštrača noževa