Lonci - vodič za kupovinu

Koliko često kupujete novo posuđe? Većina kućanstava će prije kupiti novo auton nego novo posuđe! Stoga, kada kupujete nove lonce i tave, vrijedi odvojiti nekoliko trenutak i pažljivo razmisliti o izboru, jer će vam jednom kupljeno posuđe vjerojatno služiti mnogo godina. Uz dobro odabrano posuđe pripremanje jela bit će lakše, a razliku ćete vidjeti na tanjuru.

Što treba uzeti u obzir prilikom odabira novog kuhinjskog posuđa?

 

 

Kakvu vrstu posuđa trebam?

Visokokvalitetne posude velika su investicija. Umjesto kupnje velikog seta jeftinijih posuda koje neće zadovoljiti vaša očekivanja, bolje je započeti s nekoliko osnovnih modela ili malim setom od 3-4 posude te kasnije kupiti još ako zatreba. Puno je bolje imati provjerenu seriju poznatog proizvođača i s vremenom je upotpuniti s više komada. Zahvaljujući tome, vaše posude neće imati samo ujednačen dizajn, već će se moći složiti, što je vrlo korisno ako imate ograničen prostor za pohranu u kuhinji. Kakve posude za kuhanje morate imati u svakoj kuhinji?

Kuhinjske potrepštine - 3 vrste posuda

 1. lonac - za spremanje paste ili juha
 2. niski lonac- za pirjanje, s poklopcem
 3. tava za umak - za spremanje hrane koja zahtijeva miješanje: umaci ili kaše

 

tmp

Marcel Vargaeštok, vlasnik kuharske škole Chefparade

Veliki lonac osnova je vašeg seta posuđa. Koliki bi trebao biti? Ovisi o broju ljudi za koje kuhate. Tjestenina je jelo koje troši najviše vode. Trebali biste računati 1 litru vode po obroku. Ako vas je dvoje, dovoljan je lonac od dvije litre; za četveročlanu obitelj neophodan je lonac od četiri litre.
Ako volite pirjana jela, investirajte u lonac pogodan za pećnicu. Tradicionalni lonac od lijevanog željeza je najbolji izbor. Lonac od lijevanog željeza s poklopcem možete koristiti na štednjaku i za lagano kuhanje u pećnici. Zahvaljujući njemu, toplina će biti ravnomjerno raspoređena, što će vam omogućiti pripremu ukusnog gulaša ili rebarca pirjana u vinu. Izvrstan je i za pripremu rižota na štednjaku. 

 

3 neophodne vrste posuđa 

U vašoj ćete kuhinji najvjerovatnije koristiti 1-2 posude, niski lonac i tavu za umak.

Lonac

Lonac

Veće i manje posuđe za spremanje paste, juha, priloga i sl. Obično su jednake visine i širine. Najbolji su s poklopcem koji će vam pomoći ocijediti hranu.

Odaberite vaš lonac

Niski lonac

Plitki kaserol lonci s poklopcem

Niski lonac za pirjanje. Uvijek s poklopcem i idealno od materijala koji je pogodan i za lagano kuhanje i pirjanje u pećnici. Visokokvalitetni lonac od lijevanog željeza doživotna je investicija.

Odaberite vaš plitki lonac

Tava za umak

Lonci za umak

Drška lonca za umake omogućuje vam da ga udobno držite s rukom dalje od izvora topline. Savršeno za pripremu umaka i jela koja zahtijevaju stalno miješanje.

Odaberite vašu tavu za umak

 

Koji materijal odabrati?

Odabir materijala je ključan za konačni okus hrane, vaše raspoloženje tijekom kuhanja, ali i za pranje i odlaganje posuđa. S praktične točke gledišta, pozornost treba obratiti na to da li posuđe koje želite kupiti:

 • odgovara vašoj vrsti štednjaka?
 • može da se koristi u pećnici?
 • može da se koristi u perilici posuđa?

Prvo pitanje se čini najvažnijim i problem se najčešće javlja kod indukcijskih ploča. Većina suvremenog posuđa prikladna je za sve vrste štednjaka, no vrijedi ga provjeriti prije kupnje. Posude obično stavljamo u pećnicu pa moramo obratiti pozornost na ručke. Često proizvođač navodi različite temperature koju može podnijeti sama posuda i temperature koje mogu podnijeti ručke. U slučaju posuđa od lijevanog željeza, moramo prihvatiti nužnost ručnog pranja. Ipak, većina kupaca želi prati svoje lonce u perilici posuđa.

Lonci od nehrđajućeg čelika

Posuđe od nehrđajućeg čelika savršen je spoj cijene i kvalitete. Ono je svestrano, izdržljivo i jednostavno za održavanje.

Odaberite vaše posuđe od nehrđajućeg čelika

Jeftine posude od nehrđajućeg čelika prepoznajete po težini

Možda ćete biti iznenađeni širokim rasponom cijena posuđa od nehrđajućeg čelika. U supermarketu možete kupiti posudu od nehrđajućeg čelika za samo nekoliko eura, pa zašto platiti mnogo više za poznatu marku? Naravno, razlika će biti vidljiva tek nakon korištenja. Lagano posuđe može se činiti praktičnim, ali lagano posuđe od nehrđajućeg čelika treba izbjegavati. Nedostatak nehrđajućeg čelika je njegova slaba toplinska vodljivost, što znači da se posuđe neće ravnomjerno zagrijavati. Tanko dno posuđa također se lako uvija, što se dosta brzo vidi na jeftinim proizvodima. Kod plinskih kuhala to nije toliko bitno, ali kod drugih vrsta štednjaka je to ozbiljan problem. Posuđe od čistog nehrđajućeg čelika također nije prikladno za indukcijske ploče. Kako kvalitetniji proizvodi prevladavaju te nedostatke? Ključno je dno, koje je u slučaju visokokvalitetnih proizvoda proizvedeno od više različitih materijala, obično dobro vodljivog aluminija ili dodatnog čelika, te tvori tzv. sendvič dno. Stoga visokokvalitetno posuđe od nehrđajućeg čelika nikada neće biti lagano i imat će čvrsto dno.

Prednosti i nedostaci posuđa od nehrđajućeg čelika

Prednosti

 • vrlo dobra vrijednost za novac
 • univerzalno i dugotrajno
 • ne upija mirise
 • pogodno za pranje u perilici posuđa
 • sa slojevitim dnom pogodnim za indukcijske ploče

Nedostaci

 • manja vodljivost nehrđajućeg čelika koju treba nadoknaditi slojevitim dnom
 • posuđe od čistog nehrđajućeg čelika nisu pogodne za indukcijske ploče
 • teže za očistiti nakon zagaranja

  

Posuđe od lijevanog željeza

Posuđe od lijevanog željeza je posuđe za cijeli život. Prirodno je nelijepljivo, dobro drži toplinu i prikladno je za sve ploče za kuhanje. Ikona tradicionalnog posuđa od lijevanog željeza je francuski brend Staub, poznat po svojim tipičnim "cocottes" šarenim emajliranim površinama. Izvorno voljeno zbog lakoće održavanja, danas mu se dive i zbog lijepog izgleda.

Odaberite vaše posuđe od lijevanog željeza

 

Prednosti i nedostaci posuđa od lijevanog željeza

Prednosti

 • izdržljivo
 • savršeno provodi i zadržava toplinu
 • za sve vrste ploča za kuhanje
 • može se koristiti u pećnici
 • savršeno za spremanje mesa, ali i za pečenje kruha i sl.

Nedostaci

 • visoka cijena
 • teško
 • nije pogodno za pranje u perilici posuđa

 

Bakreno posuđe

Bakreni lonci i tave često se mogu naći na listama želja svih gurmana i zaljubljenika u kuhanje. Ovo posuđe ne treba ostati skriveno u kuhinjskim elementima jer će izgledati sjajno u kuhinji i na fotografijama. Njihova cijena odgovara njihovoj ljepoti i izvrsnim svojstvima, a francuski brendovi su dominantni na tom polju. Mauviel i De Buyer.

Odaberite bakreno posuđe

 

Prednosti i nedostaci bakrenog posuđa

Prednosti

 • nenadmašiva termalna svojstva - provodi toplinu brzo i jednako
 • izdržljivo
 • ukras profesionalne i kućne kuhinje

Nedostaci

 • zahtijeva detaljnije održavanje
 • visoka cijena
 • ne može se prati u perilici posuđa niti koristiti na indukcijskim pločama

 

Keramičko posuđe

Najveća prednost keramičkog posuđa je njegovo neprianjanje. Lako se čisti i može se koristiti s minimalnom količinom masnoće. Može se prati u perilici posuđa, ali nije uvijek prikladno za indukcijske ploče, stoga je važno provjeriti ove podatke pri kupnji određenog proizvoda.

Odaberite keramičko posuđe

Odaberite keramičko posuđe

 

Važna svojstva

Ukratko ćemo sumirati parametre koje treba uzeti u obzir pri odabiru posuđa:

 • održivost za vaš tip štednjaka  - posebno ako koristite indukcijske ploče
 • mogućnost uporabe u pećnici - kupite najmanje jedan niski lonac koji možete koristiti u pećnici
 • pogodno za perilicu posuđa - posuđe od nehrđajućeg čelika može se lako prati u perilici posuđa, ali ne i posuđe od lijevanog željeza i bakra. Morate odlučiti što vam je važnije jer funkcionalnije i ljepše posuđe zahtijeva ručno pranje i veću njegu.
 • debljina dna - struktura i tehnologija dna najbitniji su parametar posuđa od nehrđajućeg čelika. Što je kvalitetnije dno, to je bolja toplinska vodljivost i kuhanje.
 • konstrukcija ručke
  - vrsta materijala:  ručke posuda obično su izrađene od metala, plastike ili kombinacije različitih materijala. Plastične ručke se ne zagrijavaju brzo, pa nije potrebno koristiti rukavice za njihovo držanje. Međutim, nisu prikladne za pećnicu i tipične su za jeftinije posude. Kvalitetnije posude nude ručke koje zahvaljujući kombinaciji materijala bez upotrebe plastike i odgovarajućem dizajnu minimaliziraju zagrijavanje.
  - način fiksiranja: ručke su ili zavarene (spoj s unutarnje strane posude praktički se ne vidi) ili fiksirane zakovicama. Za posude od nehrđajućeg čelika bolje je odabrati zavarene ručke, jer su elegantnije, a prljavština se ne taloži na zakovicama. Za materijale kod kojih zavarivanje nije moguće koriste se zakovice.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, šef odjela za kupovinu u Kulina

Kao dio osnovne opreme za kuhinju preporučamo setove od 4-5  posuda od nehrđajućeg čelika od veoma poznatih njemačkihproizvođača kao što su  WMF, Fissler ili Zwilling. Ovo visokokvalitetno posuđe s ojačanim dnom u potpunosti će zadovoljiti potrebe svakodnevnog kuhanja.

Napredniji kuhari također svoje kuhinje opremaju niski loncima od lijevanog željeza proizvođača  Staub, poznatim keramičkim posudama koje proizvodi francuski brend  Emile Henry i bakrenim posudama proizvođača Mauviel i De Buyer. Ovi proizvodi često se se kupuju kao Božićni ili vjenčani pokloni.