Roštilj tave

2 items total
Vanjska grill tava GP30, 30 cm, lijevano željezo, Petromax
58,80 €
PET730737

Grill tave - moćan alat u vašoj kuhinji

Grill tava – što čini grill tavu dobrom?

Roštilj tave su slične standardnim tavama za prženje, ali im je dno drugačije i ima crte roštilja na površini dna. Uzdignuti rubovi (obično visoki 0,5-1,5 cm) čine karakteristične tragove pougljenja na hrani, dodajući boju i teksturu vašim jelima (pogledajte naše najprodavanije grill tave ovdje).

No, grebeni su tu ne samo da bi vaš odrezak ili povrće izgledali dobro, već i omogućuju curenje ulja i sokova, što osigurava da je vaša hrana zapravo pečena na žaru, a ne pirjana i olakšava uklanjanje viška masnoće.

Roštilj tave su obično prilično teške (osobito tave od lijevanog željeza ili lijevanog aluminija) i često imaju kvadratni oblik koji nudi veću površinu za kuhanje od standardne tave tako da možete kuhati svoje povrće u isto vrijeme kada radite odrezak!

Koji materijal je najbolji za grill tavu?

Roštilj tave su obično izrađene od lijevanog željeza, što ih čini prilično teškima, ali materijal može zadržati toplinu na visokim temperaturama, što je ključno za roštiljanje. Ne zaboravite začiniti svoju željeznu tavu prije prve upotrebe, a ako želite pročitati više o različitim materijalima koji se koriste za tave, pročitajtenaš potpuni vodič o tavama ovdje.

Kako koristiti grill tavu?

Korištenje grill tave je nešto drugačije od korištenja standardne tave i postoje neka pravila kojih se morate pridržavati:

  • uvijek ne zaboravite nauljiti tavu za roštilj prije upotrebe. To će spriječiti lijepljenje hrane i osigurati savršene tragove pougljenja. Ipak nemojte koristiti previše ulja. Upotrijebite četku za tijesto za mariniranje mesa i nekoliko poteza uzdignutih rubova prije nego što počnete. Kada režete namirnice (najbolje na relativno tanke kriške) i njih nauljite kistom
  • obavezno zagrijte tavu najmanje pet minuta prije nego što stavite hranu na tavu
  • da biste zakrenuli hranu ili je okrenuli koristite kuhinjske hvataljke , ali izbjegavajte pomicanje hrane u prvoj minuti. To će vam pomoći da stvorite karakteristične tragove roštilja
  • ako želite ubrzati kuhanje ili pojačati okus dima/zagorjelog, upotrijebite odgovarajuću prešu ili poklopac.

Kako očistiti grill tavu?

Nakon što ste ohladili grill tavu, temeljito je isperite vrućom vodom i očistite tavu natopljenom krpom, pazeći da se fokusirate na utore. Kada ste gotovi, osušite tavu kuhinjskom krpom.

Ako koristite tavu za roštilj od lijevanog željeza, možda ćete je htjeti začiniti nakon svake upotrebe. Da biste to učinili, papirnatim ručnikom utrljajte lagani sloj biljnog ulja na tavu, stavite je na srednju rešetku pećnice i zagrijte je na 190 °C. Pustite tepsiju da se peče 1 sat, ugasite pećnicu i ostavite tepsiju da se ohladi.

Grill tava, izrađena od visokokvalitetnog materijala, može biti odličan alat u svakoj kuhinji i zato vam u Kulina nudimo grill tave pouzdanih marki. Četvrtaste tave za roštilj od lijevanog željeza s odgovarajućom prešom tvrtke Woll, tave za roštilj od aluminija ili nehrđajućeg čelika WMF i jedinstvene tave za roštilj od čelika s rustikalnim dizajnom koji se odnosi na ručno kovanje pomiče se za de Buyer.