Spori sokovnici

Spori sokovnici – zdraviji način uživanja u svježem voću

Koje voće možete cijediti u a aparat za sporo cijeđenje?

A aparat za sporo cijeđenje, također poznat kao sokovnik za žvakanje, vrsta je stroja za cijeđenje soka koji radi nižom brzinom u usporedbi s tradicionalnim centrifugalnim sokovnicima. Spori sokovnici poznati su po svojoj sposobnosti da iscijede sok uz očuvanje više hranjivih tvari, enzima i okusa iz voća i povrća. Mogu se nositi s raznim vrstama voća, a evo nekih uobičajenih vrsta voća koje obično možete iscijediti pomoću aparat za sporo cijeđenje:

 1. Agrumi: spori sokovnici izvrsni su za cijeđenje soka iz agruma poput naranči, grejpa, limuna i limete. Spor proces cijeđenja pomaže zadržati prirodne okuse i hranjive tvari ovog voća.

 2. Jabuke: sok od jabuka može se cijediti u aparat za sporo cijeđenje, uključujući i slatke i trpke varijante. Obavezno uklonite sjemenke i jezgru prije cijeđenja soka.

 3. Bobičasto voće: spori sokovnici mogu raditi s bobičastim voćem kao što su jagode, borovnice, maline i kupine. Ovo voće možda neće dati toliko soka kao drugo, ali se ipak može cijediti.

 4. Grožđe: sok od grožđa može se cijediti pomoću a aparat za sporo cijeđenje za pripremu svježeg soka od grožđa. To uključuje i crvene i zelene sorte.

 5. Kruške: kruške se mogu iscijediti nakon uklanjanja sjemenki i jezgre. Sokovima daju sladak i blag okus.

 6. Nar: spori sokovnici učinkoviti su u cijeđenju soka iz nara. Spor proces pomaže da se dobije više soka iz čašica (sjemenki) bez njihovog lomljenja.

 7. Dinje: dinje poput lubenice i dinje mogu se cijediti u aparat za sporo cijeđenje. Međutim, imaju visok sadržaj vode i možda neće dati tako koncentrirani sok kao gušće voće.

 8. Ananas: sok od ananasa može se cijediti u aparat za sporo cijeđenje. Uklonite čvrstu vanjsku kožicu prije cijeđenja soka.

 9. Kivi: Kivi se može cijediti nakon guljenja. Sokovima dodaju pikantan i osvježavajući okus.

 10. Koštuničavo voće: voće poput breskvi, šljiva i nektarina može se cijediti u aparat za sporo cijeđenje. Uklonite koštice prije cijeđenja soka.

 11. Mango: sok od manga može se cijediti u aparat za sporo cijeđenje nakon uklanjanja kožice i koštice. Sokovima dodaju tropski i slatki okus.

Ne zaboravite pravilno pripremiti voće prije cijeđenja soka. To obično uključuje njihovo temeljito pranje, guljenje ako je potrebno i uklanjanje svih sjemenki, koštica ili tvrdih dijelova. Dok su spori sokovnici svestrani, neko voće može dati više soka i hranjivih tvari od drugoga, stoga je dobro eksperimentirati s različitim kombinacijama kako biste pronašli željene okuse.

Koja je razlika između sporog i običnog sokovnika?

Spori sokovnici razlikuju se od običnih sokovnika po tome što se vitamini, minerali i drugi važni hranjivi sastojci osjetljivi na toplinu mogu izgubiti tijekom rada običnog sokovnika. To je zbog činjenice da trenje od oštrica u običnom sokovniku stvara toplinu.

Obični električni sokovnici rade tako da voće režu na komade velikom brzinom, često većom od 20 000 okretaja u minuti, kako bi iscijedili sok. A aparat za sporo cijeđenje, s druge strane, rotira između 30 i 200 puta u minuti.

Obični sokovnici također povećavaju količinu kisika koja se dodaje soku tijekom procesa cijeđenja, što ubrzava oksidaciju i također može uzrokovati gubitak hranjivih tvari. Stoga spori sokovnici općenito nude kvalitetniji sok s više hranjivih tvari i prirodnijeg okusa.

Koje su prednosti korištenja sporih sokovnika?

A aparat za sporo cijeđenjeSposobnost stvaranja soka s više vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari njegova je najbitnija prednost. Ne samo da proizvode bolji sok za vas, nego su i boljeg okusa!

Osim toga, lisnato povrće poput metvice, kelja, pšenične trave i drugog zelenog povrća može se cijediti pomoću sporih sokovnika. Orašasti plodovi i zrna kave također se mogu prerađivati pomoću njega. A aparat za sporo cijeđenje također ima prednost jer omogućuje da se cijelo voće stavi unutra. Sok će biti iscijeđen sokovnikom i proslijeđen izravno u spremnik. Kožice, pulpa, sjemenke i stabljike iz komine stavljaju se u drugu posudu.

Također, znatno su tiši od konvencionalnih sokovnika.

Ostale kolekcije sokovnika renomiranih tvrtki dostupne su na Kulina, uključujući električne sokovnike i ručne cijedilice za citruse.