Centrifugalni sokovnici

1 items total
Aparat za sporo cijeđenje 2SP ZC150838, 150 W, crna/crvena, Tefal TEFZC150838

Centrifugalni sokovnici – brz i jednostavan način da dobijete dnevnu dozu voća i povrća

Koje su prednosti korištenja centrifugalnih sokovnika?

Održavanje zdravog načina života važnije je nego ikada u današnjem brzom svijetu u kojem živimo. A koji je bolji pristup prihvaćanju wellnessa od uključivanja redovnog režima svježih, hranjivih sokova?

Predstavljamo centrifugalne sokovnike, vrhunski kuhinjski aparat stvoren za brzo i učinkovito cijeđenje sokova. Na Kulina možete nabaviti ove DIY aparate renomiranih proizvođača. Oni mogu biti izvrstan način da nabavite dnevnu dozu voća i povrća.

Centrifugalni sokovnici napravljeni su tako da budu prilično jednostavni za korištenje. Vi samo morate staviti voće i/ili povrće u lijevak za punjenje, a sokovnik će se pobrinuti za ostalo. Možete napraviti čašu soka u samo nekoliko minuta zahvaljujući njegovoj brzini, za razliku od sporih sokovnika.

Osim toga, vrlo su jednostavni za čišćenje i mogu se koristiti za cijeđenje sokova od širokog spektra voća i povrća, uključujući lisnato povrće, agrume i tvrdo povrće. Glavni dijelovi se mogu rastaviti i staviti u perilicu za pranje posuđa.

Koja je razlika između sporih i centrifugalnih sokovnika?

Spori sokovnici i centrifugalni sokovnici dvije su uobičajene vrste strojeva za cijeđenje soka, od kojih svaki ima svoje set od značajke i prednosti. Evo ključnih razlika između njih:

1. Ubrzati:

 • Centrifugalni sokovnici: Ovi sokovnici rade velikim brzinama, obično u rasponu od 3000 do 16000 okretaja u minuti (okretaja u minuti). Oštrica koja se brzo vrti unutar komore za cijeđenje usitnjava voće i povrće, izvlačeći sok centrifugalnom silom.
 • Spori sokovnici (sokovnici za žvakanje): spori sokovnici rade puno manjim brzinama, obično između 40 i 160 o/min. Za izdvajanje soka koriste polagani mehanizam za drobljenje ili mljevenje, što rezultira sporijim i nježnijim procesom cijeđenja.

2. Kvaliteta soka:

 • Centrifugalni sokovnici: vrtnja velikom brzinom može generirati toplinu i unijeti više zraka u sok, što može rezultirati nešto nižim zadržavanjem hranjivih tvari i bržom oksidacijom. Sok iz centrifugalnih sokovnika često je manje gladak i može se odvojiti tijekom vremena.
 • Spori sokovnici: sporiji i promišljeniji proces cijeđenja u sokovnicima za žvakanje stvara manje topline i oksidacije, što dovodi do većeg zadržavanja hranjivih tvari, bolje boje i glađe teksture soka. Spori sokovnici poznati su po tome što bolje čuvaju enzime, vitamine i antioksidanse od centrifugalnih sokovnika.

3. Svestranost:

 • Centrifugalni sokovnici: ovi su sokovnici općenito prikladniji za cijeđenje većeg i mekšeg voća i povrća, kao što su jabuke, mrkve i krastavci.
 • Spori sokovnici: spori sokovnici su svestraniji i mogu raditi sa širim rasponom namirnica, uključujući lisnato povrće, pšeničnu travu i začinsko bilje, uz tvrđe voće i povrće.

4. Buka:

 • Centrifugalni sokovnici: zbog svoje velike brzine rada centrifugalni sokovnici obično su bučniji tijekom rada.
 • Spori sokovnici: spori sokovnici rade nižim brzinama, što rezultira tišim radom.

5. Prinos soka:

 • Centrifugalni sokovnici: ovi sokovnici mogu proizvesti sok relativno brzo, ali njihov proces ekstrakcije možda neće biti toliko učinkovit, što može dovesti do potencijalno nižeg prinosa soka, posebno od lisnatog povrća.
 • Spori sokovnici: spori sokovnici općenito su učinkovitiji u cijeđenju soka iz različitih proizvoda, što često rezultira većim prinosima soka.

6. Cijena:

 • Centrifugalni sokovnici: obično su centrifugalni sokovnici pristupačniji u usporedbi sa sporim sokovnicima.
 • Spori sokovnici: spori sokovnici obično su skuplji zbog svoje napredne tehnologije i bolje kvalitete soka.

Ukratko, izbor između a centrifugalni sokovnik a spori (žvakaći) sokovnik ovisi o vašim prioritetima. Ako cijenite brzinu i isplativost i prvenstveno planirate cijediti veće voće i povrće, a centrifugalni sokovnik moglo bi biti prikladno. Međutim, ako tražite višu kvalitetu soka, bolje zadržavanje hranjivih tvari i mogućnost cijeđenja većeg raspona proizvoda, aparat za sporo cijeđenje bio bi bolji izbor.

Kako se brinem za a centrifugalni sokovnik?

Centrifugalne sokovnike vrlo je jednostavno održavati, a evo nekih stvari koje možete učiniti kako biste produžili vijek trajanja i održavali ih u dobrom radnom stanju.

 • Najvažnija stvar koju morate učiniti kako bi vaš sokovnik bio čist i u dobrom radnom stanju je očistiti ga nakon svake upotrebe. Jednostavno isključite sokovnik iz struje, uklonite sve odvojive komponente i operite komponente tekućom vodom kako biste se riješili većih ostataka hrane.
 • Oribajte sito za cijeđenje. Komponenta sokovnika koja odvaja sok od pulpe je sito za cijeđenje i važno je često ribati ovaj dio kako biste uklonili sve naslage čestica hrane.
 • Drugi dio o kojem treba pažljivo brinuti je kućište motora. Ovo je dio sokovnika u kojem se nalazi motor i vrlo ga je potrebno redovito čistiti vlažnom krpom.
 • Konačno, kad god ne koristite sokovnik, važno je da ga čuvate na suhom mjestu. To će smanjiti vjerojatnost hrđanja sokovnika ili stvaranja plijesni.

Ako tražite više inspiracije za pripremu soka, možete kupiti i električne sokovnike, spore sokovnike, ručne sokovnike za citruse ili aparate za smoothie.