Ugljen, briketi & potpala

7 items total
Ogrjevno drvo, 12 kg, Höfats
Ogrjevno drvo, 12 kg, Höfats
Online na zalihama (17 pcs)
31,50 €
HO370
Bukova sječka, 750 g, Rösle
Bukova sječka, 750 g, Rösle
Online na zalihama (1 pcs)
13,65 €
ROS25104
Komplet za potpalu vatre, Petromax
Komplet za potpalu vatre, Petromax
Online na zalihama (15 pcs)
2,10 €
PET701973
Drvena sječka trešnje, 750 g, Rösle
Drvena sječka trešnje, 750 g, Rösle
Online na zalihama (1 pcs)
12,60 €
ROS25105
Aroma ploča ALDER, set od 2 kom, 40 x 19,5 cm, drvo johe, Rösle
31,50 €
ROS25174
Aroma ploča ALDER, set od 2 kom, 30 x 15 cm, drvo johe, Rösle ROS25167
Držač ugljena za roštilj BBQ STARTER, Höfats
61,95 €
HO030102

Drveni ugljen, briketi i palitelji vatre – vaš suputnik koji morate imati za piknike na otvorenom

Mnogi ljudi vole roštiljati ljeti, ali paljenje vatre ponekad može biti teško. Tu na scenu dolaze pokretači vatre i briketi od drvenog ugljena. Ali koja je razlika između drvenog ugljena i briketa u roštiljanju?

Razlike između roštiljanja na drveni ugljen i briketa.

Roštilj na drveni ugljen:

  • Sastav: drveni ugljen nastaje spaljivanjem drva u odsutnosti kisika, procesom poznatim kao piroliza. To rezultira materijalom bogatim ugljikom s minimalnom količinom vlage i hlapljivih spojeva.
  • Izgled: drveni ugljen obično dolazi u nepravilnim oblicima i veličinama, nalik na pougljenjeno drvo.
  • Rasvjeta: drveni ugljen ima tendenciju paljenja brže i lakše nego briketi zbog svoje manje gustoće i nedostatka vezivnih sredstava.
  • Vrijeme gorenja: drveni ugljen gori toplije i brže od briketa. Proizvodi veću količinu topline, što ga čini idealnim za prženje mesa i postizanje brzog kuhanja.
  • Okus: Budući da je drveni ugljen u biti pougljenjeno drvo, hrani daje prirodniji i suptilniji okus dima u usporedbi s briketima.
  • Proizvodnja pepela: drveni ugljen proizvodi manje pepela nego briketi, što znači da je potrebno manje čišćenja nakon pečenja na roštilju.
  • Svestranost: Drveni je ugljen prikladan za roštiljanje na visokoj temperaturi i brza kuhanja. Često ga preferiraju čistunci i oni koji daju prednost okusu nad praktičnošću.

Pečenje na roštilju s briketima od drvenog ugljena:

  • Sastav: briketi od drvenog ugljena izrađeni su od mješavine praha drvenog ugljena, ugljena, škrobnog veziva i drugih aditiva. Ova smjesa se stisne u jednolične oblike.
  • Izgled: Briketi su ujednačene veličine i oblika, obično cilindrični ili jastuk-u obliku.
  • Rasvjeta: briketima može trebati dulje da se zapale zbog gušćeg sastava i vezivnih sredstava. Neki su briketi prethodno namočeni u tekućinu za upaljač kako bi se olakšalo paljenje.
  • Vrijeme gorenja: briketi gore ravnomjernije i dosljednije od drvenog ugljena. Oni proizvode stabilniju, ravnomjerniju toplinu tijekom duljeg razdoblja kuhanja.
  • Okus: Briketi mogu sadržavati aditive koji utječu na okus, a neki ljudi smatraju da proizvode blago kemijski okus. Međutim, mnogi proizvođači sada proizvode brikete s minimalnim dodacima kako bi ublažili ovaj problem.
  • Proizvodnja pepela: briketi proizvode više pepela u usporedbi s drvenim ugljenom. To može dovesti do češćeg čišćenja pepela tijekom dužeg pečenja.
  • Konzistencija: zahvaljujući svom ujednačenom sastavu, briketi pružaju predvidljivije karakteristike topline i gorenja, što ih čini pouzdanim izborom za dulja kuhanja.
  • Praktičnost: Briketi su prikladni za upotrebu, posebno za sporo kuhanje i kuhanje na niskim temperaturama, budući da nude postojaniju toplinu tijekom duljeg razdoblja.

Ukratko, izbor između korištenja drvenog ugljena ili briketa od drvenog ugljena uvelike ovisi o vašim preferencijama pečenja na roštilju i vrsti kuhanja koju planirate raditi. Drveni ugljen je omiljen zbog svog prirodnog okusa i visoke toplinske snage, dok briketi nude postojanost i dulje vrijeme gorenja. Neki brendovi nude kvalitetnije brikete s manje aditiva, s ciljem pružanja boljeg okusa uz zadržavanje pogodnosti duljeg vremena gorenja.

U Kulina možete kupiti i druge dodatke za roštiljanje kao što su pribor za roštilj, rešetke za roštilj ili posebna jela za roštilj.