Kuhinjski mort

2 items total

Tarionik i tučak – vaš višenamjenski alat za mljevenje

Tarionik i tučak – malo povijesti

Povijest mužara i tučka je opsežna i seže tisućama godina unatrag. Smatra se da su pretpovijesni narodi mljeli i spajali hranu koristeći prvi mužar i tučak. Upotreba mužara i tučka razvila se tijekom vremena i postao je neophodan dio opreme u mnogim industrijama, uključujući kemiju, kuhanje i medicinu.

Čak i danas mnoge kulture koje naglašavaju autentičnost i izvrsnost tradicionalne pripreme hrane još uvijek uvelike koriste mužar i tučke u kuhanju. To je višenamjenski instrument koji se može koristiti za bilo što, od mljevenja začina i bilja te miješanja i miješanja sastojaka do pripreme pesta, marinada i pasta.

Koja je glavna funkcija mužara i tučka?

Primarna upotreba kuhinjskog mužara i tučka je miješanje i mljevenje sastojaka, posebno suhih, u fini prah ili pastu. Za proizvodnju aromatičnih mješavina za marinade, utrljavanja i umake, kuhari često koriste mužar i tučak za usitnjavanje bilja, začina i sjemenki. Sastojci se mogu usitniti i miješati pomoću mužara i tučka bez zagrijavanja, što im povremeno može promijeniti okus ili miris.

Tarionik i tučak također se često koriste u izradi pasta kao što su pesto, curry pasta i začini za trljanje. Svježe bilje i začini mogu otpustiti svoje spojeve okusa i prirodna ulja kada se zgnječe i samelju u mužaru i tučku, stvarajući paste koje su višeg okusa i mirisa. Nadalje, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice mogu se smrviti u fino brašno pomoću mužara i tučka, koje se zatim može koristiti u mnogim receptima za pečenje.

Koja je razlika između mužara i mlinca za začine?

Glavna razlika između mužara i tučka i mlinca za začine je metoda mljevenja. Za razliku od mlinca za začine, koji koristi mehaničku ili električnu metodu za drobljenje i mljevenje sastojaka, mužar i tučak zahtijevaju fizičko drobljenje i mljevenje sastojaka.

Tarionik i tučak izvrsni su za mljevenje malih količina sastojaka, a hrapava površina tarionika pomaže u otpuštanju ulja i aroma sastojaka.

S druge strane, mlinovi za začine napravljeni su za obradu većih količina sastojaka, brzi su i odlični kada vam trebaju dodatni začini na stolu tijekom večere.

Ako ste ljubitelj dobrog ukusa u svojoj kuhinji, možda će vas zanimati i naša ponuda noževa za začinsko bilje pod nazivom mezzalunas, kuharski noževi, kao i naša kolekcija začini.