- Operite novu tavu vrućom vodom. Koristeći meku spužvicu i kapljicu sredstva za pranje posuđa uklonite sloj pčelinjeg voska s obje strane tave. Ovaj vosak štiti tavu od hrđe tijekom skladištenja.
- Temeljito osušite tavu. Odaberite plamenik koji odgovara veličini dna tave.
- Zagrijte tavu na srednju vatru. Ulijte oko 1 mm ulja u tavu i zagrijavajte je dok ulje ne počne dimiti (okrećite tavu tijekom ove pripreme kako biste osigurali da ulje dospije do unutarnjih strana).
- Nakon otprilike tri minute, površina posude počet će tamniti. Nakon otprilike 10 minuta počet će se dimiti, a unutrašnjost će postati smeđa (pogledati video). Smeđa boja je ispravna boja za vašu tavu. Ne, više nikada neće biti srebrna.
- Pustite da se tava ohladi i obrišite višak ulja papirnatim ručnikom.
- Pripremu možete uraditi više puta. Ako smatrate da je priprema na samom početku bila nedovoljna, možete ponoviti postupak.
- Sa svakom upotrebom tava će potamniti. Jednostavno rečeno, što je više korištena i tamnija, to će svojstva vaše tave od ugljičnog čelika biti bolja.
Vodič za vaše prve korake s čeličnom tavom
Tave od ugljičnog čelika prirodno su neprianjajuće i trajat će vam cijeli život. Međutim, potrebno im je više njege na početku kako bi se osiguralo da vam dobro služe.


- Nemojte je prati u perilici posuđa. Nemojte je namakati.
- U idealnom slučaju, tavu uopće ne perite. Dovoljno ju je obrisati papirnatim ručnikom, na kojem može biti kap ulja.
- Ako morate oprati tavu, odmah je obrišite, ne dopustite da se osuši na zraku. Idealno je da je odmah potom premažete tankim slojem ulja kako biste zaštitili njezinu površinu.
- Nemojte koristiti vrlo brzo zagrijavanje - pojačivač na indukcijskoj ili najviša stupanj na drugim pločama za kuhanje! Uvijek koristite samo srednje temperature.
- Nemojte pregrijavati praznu tavu.

Imajte na umu da su tave od ugljičnog čelika najprikladnije za biljna ulja s visokom točkom dimljenja. Riječ je o uljima koja mogu izdržati najviše temperature, poput uljane repice ili suncokreta.
Prije kuhanja dovoljno zagrijte tavu. To je jedini način da se spriječi lijepljenje hrane. Provjerite odgovara li veličina ploče za kuhanje veličini dna tave.
Kuhajte hranu na srednjim temperaturama. Na visokoj temperaturi hrana će se lijepiti i zagorjeti.
Ne okrećite sastojke prerano, već ostavite dovoljno vremena da se na njima stvori kora, tako da se sami odlijepe s površine posude.
Najpopularnije čelične tave prema recenzijama naših kupaca
