Kako zapaliti čeličnu posudu

Vodič za vaše prve korake s čeličnom tavom

Tave od ugljičnog čelika prirodno su neprianjajuće i trajat će vam cijeli život. Međutim, potrebno im je više njege na početku kako bi se osiguralo da vam dobro služe.

Tave od ugljičnog čelika
ocelová pánev zapečení


Priprema za korištenje potpuno nove tave
Novu tavu od ugljičnog čelika treba pripremiti za upotrebu. To znači stvoriti polimeriziranu površinu koja je neprianjajuća i koja štiti od korozije. Evo kako se to radi:

  1. Operite novu tavu vrućom vodom. Koristeći meku spužvicu i kapljicu sredstva za pranje posuđa uklonite sloj pčelinjeg voska s obje strane tave. Ovaj vosak štiti tavu od hrđe tijekom skladištenja.
  2. Temeljito osušite tavu. Odaberite plamenik koji odgovara veličini dna tave.
  3. Zagrijte tavu na srednju vatru. Ulijte oko 1 mm ulja u tavu i zagrijavajte je dok ulje ne počne dimiti (okrećite tavu tijekom ove pripreme kako biste osigurali da ulje dospije do unutarnjih strana).
  4. Nakon otprilike tri minute, površina posude počet će tamniti. Nakon otprilike 10 minuta počet će se dimiti, a unutrašnjost će postati smeđa (pogledati video). Smeđa boja je ispravna boja za vašu tavu. Ne, više nikada neće biti srebrna.
  5. Pustite da se tava ohladi i obrišite višak ulja papirnatim ručnikom.
  6. Pripremu možete uraditi više puta. Ako smatrate da je priprema na samom početku bila nedovoljna, možete ponoviti postupak.
  7. Sa svakom upotrebom tava će potamniti. Jednostavno rečeno, što je više korištena i tamnija, to će svojstva vaše tave od ugljičnog čelika biti bolja.
Jedina istinski zdrava neprianjajuća površina je ona stvorena kuhanjem na tavi od ugljičnog čelika. Posavjetovat ćemo vas kako to uraditi i kako je održavati.
ocelove panve vypaleni
Što nikada ne raditi s tavom od ugljičnog čelika
  1. Nemojte je prati u perilici posuđa. Nemojte je namakati.
  2. U idealnom slučaju, tavu uopće ne perite. Dovoljno ju je obrisati papirnatim ručnikom, na kojem može biti kap ulja.
  3. Ako morate oprati tavu, odmah je obrišite, ne dopustite da se osuši na zraku. Idealno je da je odmah potom premažete tankim slojem ulja kako biste zaštitili njezinu površinu.
  4. Nemojte koristiti vrlo brzo zagrijavanje - pojačivač na indukcijskoj ili najviša stupanj na drugim pločama za kuhanje! Uvijek koristite samo srednje temperature.
  5. Nemojte pregrijavati praznu tavu.
Više o tavama od ugljičnog čelika
vareni v ocelove panvi
Kako kuhati u tavi od ugljičnog čelika


Imajte na umu da su tave od ugljičnog čelika najprikladnije za biljna ulja s visokom točkom dimljenja. Riječ je o uljima koja mogu izdržati najviše temperature, poput uljane repice ili suncokreta.

Prije kuhanja dovoljno zagrijte tavu. To je jedini način da se spriječi lijepljenje hrane. Provjerite odgovara li veličina ploče za kuhanje veličini dna tave.

Kuhajte hranu na srednjim temperaturama. Na visokoj temperaturi hrana će se lijepiti i zagorjeti.

Ne okrećite sastojke prerano, već ostavite dovoljno vremena da se na njima stvori kora, tako da se sami odlijepe s površine posude.


Najpopularnije čelične tave prema recenzijama naših kupaca


Naš savjet
Pročitajte i
->
panve ocel de buyer
Usporedba čeličnih tava De Buyer: koja je ona prava za vas?
Razmišljate o kupnji legendarne de Buyer tave od ugljičnog čelika i pitate se koju seriju odabrati? Donosimo vam praktičan pregled ključnih značajki i parametara.
FAQ
Često postavljana pitanja
Zašto se moja hrana lijepi za čeličnu tavu?
Vjerojatno zato što priprema za upotrebu nije bila dovoljna. Ponovite, čak i još nekoliko puta.
Kako pravilno pripremiti novu tavu od ugljičnog čelika?
Operite tavu vrućom vodom i deterdžentom, osušite, nanesite tanak sloj biljnog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ulje ne počne dimiti. Ostavite tavu da se ohladi i obrišite višak ulja te je ponovno kratko zagrijte.
Mogu li prati tavu od ugljičnog čelika u perilici posuđa?
Ne, pranje u perilici posuđa može ukloniti zaštitni premaz i uzrokovati hrđanje.
Koja je vrsta masnoće najbolja za kuhanje u čeličnoj tavi?
Najbolja su biljna ulja s visokom točkom dimljenja, poput suncokretovog ili ulja uljane repice. Nemojte koristiti maslac ili maslinovo ulje na visokim temperaturama jer imaju nižu točku dimljenja i mogu izgorjeti.
Što trebam učiniti ako se na tavi od ugljičnog čelika pojavi hrđa?
Uklonite je finom žicom ili abrazivnom spužvom ili krupnom soli, a zatim ponovno pripremite tavu za upotrebu.
Kako da čelična tava ostane neprianjajuća?
Nakon upotrebe, samo je obrišite papirnatim ručnikom. Ako je potrebno, operite je toplom vodom, temeljito osušite, a zatim utrljajte tanak sloj ulja.
Mogu li koristiti čeličnu tavu na indukcijskom štednjaku?
Da, čelične tave kompatibilne su s indukcijskim štednjacima. Provjerite ima li tava ravno dno za optimalan kontakt s indukcijskom pločom.
Kako vratiti neprianjajuća svojstva čelične tave?
Ponovite pripremu tave za upotrebu. Ovaj postupak će joj vratiti neprianjajuća svojstva i produžiti vijek trajanja.