Sušilice za hranu

Sušilo za hranu – najbolji alat za dehidraciju hrane za dugotrajno očuvanje

Što su sušači hrane?

Sušilo za hranu koje se često naziva i dehidrator hrane, kuhinjski je alat koji se koristi za sušenje hrane kao što su voće, povrće, gljive, bilje i meso. Namirnice se čuvaju sušenjem, što ujedno produžuje rok trajanja hrane i sprječava stvaranje klica, plijesni i kvasca.

Sušilice za hranu često se sastoje od niza naslaganih polica ili pladnjeva s grijaćim elementom i ventilatorom smještenim na dnu ili na vrhu uređaja. Za ravnomjerno sušenje hrane na pladnjevima, grijaći element proizvodi toplinu i cirkulira pomoću ventilatora.

Sve što trebate učiniti je posložiti narezane ili nasjeckane namirnice na pladnjeve te namjestiti temperaturu i trajanje. Vrijeme sušenja ovisi o vrsti i debljini namirnice koja se suši pa se za najbolje rezultate pridržavajte uputa proizvođača.

Alternativa sušenju na zraku je sušenje na suncu, no potrebno je puno više vremena (čak i nekoliko dana da se potpuno osuši), a za sušenje hrane potreban vam je sunčan prostor s niskom vlagom i minimalnom temperaturom od 30°C. Ako ne želite kupovati dodatne uređaje, hranu možete pokušati sušiti i u pećnici na temperaturi od 60°C.

U Kulina pronaći ćete svestrane električne dehidratore koje proizvode renomirane tvrtke kao što je WMF.

Je li dehidrirana hrana jednako zdrava kao i svježa?

Dehidrirana hrana može biti hranjiva i zdrava alternativa. Međutim, nije tako koristan kao svježa hrana. Ipak, sušenje hrane može smanjiti bacanje hrane i može ponuditi zdraviju alternativu nezdravim grickalicama poput čipsa ili kokica. Međutim,ključno je koristiti visokokvalitetne sastojke i izbjegavati dodane šećere i konzervanse.

Koje su prednosti korištenja električnog sušila za hranu?

  • Dehidracija hrane može spriječiti rast štetnih kontaminanata produžujući njezin rok trajanja i dostupnost tijekom cijele godine
  • Sušenje hrane također mijenja okus i teksturu proizvoda, često dajući suhoj hrani poput voća slađi, koncentriraniji okus
  • Smanjuje težinu i količinu namirnica koje se lakše pohranjuju
  • možete jednostavno napraviti neke zdrave grickalice za svoju djecu (sušene jabuke s cimetom itd.), pa čak i božićne ukrase kao što su sušene kriške naranče