Mezzalune

2 items total

Mezzaluna – savršeno sredstvo za Vaše bilje

Što je mezzaluna?

Mezzaluna (ili sjeckalica za bilje) je posebna vrsta noža s jednom ili dvije zakrivljene oštrice i ručkama na oba kraja koji se koriste za ljuljanje alata naprijed-natrag dok se sjecka bilje. Mezzaluna je talijanska riječ koja znači "polumjesec" što se očito odnosi na oblik rezača.

Iako se često koristi za mljevenje češnjaka ili začinskog bilja, može se koristiti i za rezanje druge hrane.

Kako djeluje mezzaluna?

Mezzaluna je vrsta posuđa za kuhanje koje često ima ručke na oba kraja jednostruke ili dvostruko zakrivljene oštrice. Evo kako to funkcionira:

  • Stavite namirnicu koju želite usitniti na dasku za rezanje ili drugu ravnu površinu.
  • Držite mezzalunu za ručke. Oštrica mora biti usmjerena prema dolje.
  • Postavite oštricu preko predmeta i ljuljajte ga naprijed-natrag. Zakrivljena oštrica mezzalune omogućuje ljuljanje naprijed-natrag, što olakšava brzo i učinkovito mljevenje i sjeckanje začinskog bilja, povrća i drugih sastojaka.

Koje su dobrobiti mezzalune?

Korištenje sjeckalice za bilje ima sljedeće prednosti:

  • Mljevenje i sjeckanje: mezzaluna je izvrsna za mljevenje i rezanje začinskog bilja pa je dobra alternativa ako ne znate kako rezati začinsko bilje kuharskim nožem . Možete ga koristiti zajedno s mužarom i tučkom za pripremu ukusnog pesta ili paste.
  • Ušteda vremena: ako se njime pravilno rukuje, sjeckalicom začinsko bilje možete nasjeckati brže nego nožem
  • Sigurnost: drška mezzalune osigurava čvrsto držanje i izvrsnu kontrolu nad zadatkom što ga čini sigurnijim od noža
  • Svestrana upotreba: iako se mezzaluna obično koristi za mljevenje začinskog bilja ili češnjaka, može se koristiti za sjeckanje drugih stvari poput sira ili mesa, mljevenje začina ako nemate mlin za začine pri ruci pa čak i rezanje pizze.