Noževi za orezivanje

2 items total
Nož za rajčice, 11 cm, zeleni, Victorinox
10,50 €
VN67836L114
Nož za povrće, 10 cm, zelena, Victorinox
9,45 €
VN67706L114

Nož za sparivanje – vaš najbolji alat za voće i povrće

Što je nož za guljenje?

Nož za guljenje je mali, svestrani nož s oštrom oštricom i šiljatim vrhom. Neophodan je u svakoj kuhinji i ima mnogo namjena. Naziv noža za guljenje dolazi od onoga što radi - odsijecanje/guljenje vanjskih slojeva voća ili povrća.

Za što mogu koristiti nož za guljenje?

Noževi za guljenje vrlo su svestrani noževi za povrće koji mogu biti korisni u nizu kulinarskih zadataka kao što su:

  • guljenje voća i povrća, ljuštenje jagoda
  • guljenje i rezanje rajčica (noževi za rajčice)
  • vađenje jezgre: uklanjanje sjemenki ili drugih tvrđih, mesnatijih, neželjenih tvari iz voća. Iako postoje posebni instrumenti za vađenje jezgre, uporaba našeg noža za guljenje je jednostavna.
  • rezanje kose crte ili drugih šara na površini tijesta za kruh i pecivo prije pečenja kako bi se spriječilo pucanje
  • mljevenje i rezanje na kockice: rezanje manjih komponenti poput ljutike ili češnjaka lakše je malim nožem za guljenje.
  • obrezivanje: spretnost noža za guljenje idealna je za poslove poput rezanja lišća i stabljika mrkve ili celera te uklanjanja masnoće, suvišnih kostiju ili tetiva s piletine ili školjki
  • deveining škampi

Za bolju pripremu voća i povrća također možete provjeriti naše ribeže za povrće, kao i rezače za mandoline i gulilice.

Kako odabrati najbolji nož za guljenje?

Kada želite kupiti nož za guljenje za svoju kuhinju, trebali biste pripaziti na:

  • udobna duljina oštrice: ako imate manju ruku, radije ćete imati manju oštricu kako biste je dobro nosili. Većina noževa za guljenje duga je između 8 cm i 16 cm.
  • velika oštrina oštrice: ključno je uzeti u obzir oštrinu oštrice i jednostavnost održavanja pri odabiru najboljih noževa za guljenje. Također biste trebali redovito oštriti oštricu.
  • Udobno držanje: nož za guljenje upotrebljava se za precizne kulinarske zadatke, stoga za najbolju kontrolu provjerite leži li vam dobro u ruci.

U Kulina nudimo najbolje noževe za guljenje, noževe za povrće i noževe za rajčice renomiranih proizvođača kao što su Eva Solo, Victorinox i Wüsthof, u različitim veličinama i materijalima.

Kako se brinuti za svoj nož za guljenje?

Kuhinjski noževi su velika investicija pa ako želite da vam nož za guljenje dugo traje, pridržavajte se ovih jednostavnih pravila za čišćenje i skladištenje noževa:

  • noževi se često mogu prati u perilici posuđa, ali preporučujemo da nož čistite ručno jer deterdženti za perilicu posuđa mogu oštetiti površinu čelične oštrice
  • ako nož ima drvenu dršku, ne stavljajte ga u perilicu posuđa
  • kako se drvene drške ne bi osušile, redovito ih namažite lanenim uljem ili pčelinjim voskom
  • čuvajte svoj nož odvojeno kako se oštrice ne bi otupile. Upotrijebite blok za noževe ili kutiju za noževe
  • redovito oštrite svoj nož