Ljuštila za povrće

3 items total

Gulilice za povrće – morate imati u svojoj kuhinji

Što je gulilica za povrće?

Gulilica za povrće je kuhinjski pribor koji se koristi za guljenje kože voća i povrća. Sadrži oštricu oštru poput britve koja klizi preko površine povrća, štedljivo stružući kožu dok ostavlja unutrašnjost mesa.

U Kulina nudimo vam gulilice za povrće renomiranih marki kao što su Victorinox, WMFi Joseph Joseph.

Čemu služi gulilica za povrće?

Gulitelji povrća ne koriste se samo za uklanjanje kožice s povrća poput krumpira, mrkve, patlidžana, mangula ili butternut tikve.

Također se mogu koristiti za rezanje tankih kriški čokolade ili sira te za rezanje povrća na vrpce koje se mogu koristiti kao tjestenina s povrćem ili u salatama.

Uobičajeno povrće koje se često guli uključuje krumpir, mrkvu, krastavce, tikvice, jabuke i kruške. Imajte na umu da ne treba guliti svo povrće, a neka, poput cikle ili slatkog krumpira, mogu biti još hranjivija kada se kuhaju i jedu s kožom.

Koje su razlike između Y-Pe i bočnog gulitelja?

Y-ljuštilica, dobila je ime po načinu na koji je oblikovana; izgleda kao slovo Y. Ima dugu, ravnu dršku s oštricom koja je blago zakošena na kraju. Oštrica, koja je često izrađena od nehrđajućeg čelika, ima ravan, oštar rub koji se lagano uvija prema kraju. Budući da se oštrica lako prilagođava obliku proizvoda, a mali zavoj na kraju pomaže u uklanjanju mrlja ili očiju, Y-gulilice su izvrsne za guljenje povrća poput krumpira i mrkve.

S druge strane, oštrica bočnog gulitelja je paralelna s drškom i guli povrće sa strane. Oštrica je često nazubljena ili nazubljena, što je čini savršenom za guljenje povrća s tvrdom korom poput butternut tikve ili bundeve. Za rad je potrebno malo više truda nego za Y-gulilicu jer je oštrica okomita na dršku i teže se kretati po zavojima.

Ako volite jesti povrće, možda će vas zanimati i naš izbor kuhinjskih ribalica i rezača, električnih sjeckalica i sjeckalica i procesora hrane.