Oklagije

Oklagije – dajte tijestu željenu debljinu i teksturu

Čemu služe oklagije?

Oklagija je alat za kuhanje u obliku cilindra s dvije ručke na oba kraja koji se koristi za ravnanje i oblikovanje tijesta. U pekarstvu, ali i u kuhanju (knedle npr.), valjci se često koriste za razvaljanje tijesta na željenu debljinu za kolačiće, kolače i sl. Pekari često upotrebljavaju valjak za tijesto uz strugač za tijesto i lim za pečenje.

U Kulina nudimo vam kvalitetne valjake, uključujući valjke za tijesto renomiranog brenda Joseph Joseph koji će vam pomoći da razvaljate tijesto na željenu debljinu i veličinu zahvaljujući podesivim diskovima i integriranoj mjeri.

Koje su 2 vrste oklagija?

Postoje dvije glavne vrste oklagija, a to su oklagije u stilu šipke i oklagije u francuskom stilu.

Oklagije u obliku šipke: ove oklagije često imaju dugačak, uski oblik cilindra i izrađene su od punog drva ili metala. Jednostavni su za korištenje i savršeni ne samo za razvaljanje osjetljivog tijesta za peciva, već i za drobljenje tvrde hrane poput badema, kolačića i krekera. Ručke na svakom kraju olakšavaju okretanje i osiguravaju udoban zahvat i potpunu kontrolu.

Oklagije u francuskom stilu: ove oklagije imaju suženi oblik s užim krajevima i debljom sredinom i često su izrađene od jednog komada drva. Nedostaju im ručke i umjesto toga koriste težinu valjka za tijesto i pritisak korisnika da razvaljaju tijesto.

Treba li oklagija biti teška?

Odgovor je... ovisi! Teži valjak za tijesto može pomoći pri većem pritisku na tijesto, što može biti korisno kada radite s debljim tijestom. Također bi moglo biti korisno kada pokušavate zagladiti tijesto koje je elastično.

Za osjetljiva tijesta, poput lisnatog ili filo tijesta, bit će bolji lakši valjak jer je njime jednostavnije rukovati. Također, lakši valjak zahtijeva manje truda i može biti udobniji za korištenje.

Ukratko, odabir savršenog valjaka za tijesto ovisi o vašim osobnim preferencijama, najpopularnijim receptima i rezultatima koje želite postići.

A ako ste ljubitelj pečenja, provjerite našu ponudu pribora za pečenje za najbolje, praktične alate za pečenje.