Tave za flambiranje: Koji materijal odabrati i kako pravilno flambirati?

flambování

Jeste li znali da će flambiranje dodati potpuno novu dimenziju vašim jelima? Naučite se pravilno i, što je najvažnije, sigurno flambirati.

Što je flambiranje i zašto ga uopće raditi?

Izraz flambiranje dolazi od francuskog flambér, odnosno "gorjeti", i u kratkim crtama znači da jelu dodate alkohol, zapalite ga i pustite da izgori. Zašto? Zato što izgleda sjajno i jelu daje bolji izgled i okus. Plamenovi će spaliti većinu alkohola, ali će zadržati tragove njegovih okusa i mirisa – primjerice, iz ruma će izvući slatkoću, a iz brandyja nježne voćne note. I to je pomalo i predstava, priznajmo.

Tave

Koju tavu odabrati za flambiranje?

Nije svaka tava idealna za flambiranje. Potrebna vam je tava koja može podnijeti veliku vrućinu, brzo se zagrijava i sigurna je. Istovremeno, potrebno je izbjegavati površine koje ne podnose visoke temperature. Ovdje su najbolje opcije:

1. Čelična tava

Ugljični čelik je u mnogim aspektima usporediv s lijevanim željezom, ima prirodno neprianjajuću površinu (kada ga dobro njegujete), ali je lakši i brže reagira na promjene temperature. Idealan je za meso i povrće, gdje želite lijepu, pečenu koricu.

Čelične tave

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO


Najbolje čelične tave prema ocjenama naših kupaca


Nadpis blok s obrázkem VLEVO

2. Tava od nehrđajućeg čelika

Tava od nehrđajućeg čelika je klasika s kojom ne možete pogriješiti. Odlično provodi toplinu i, što je najvažnije, ne reagira s nikakvim sastojcima. Ako flambirate jela s rajčicama ili drugim kiselim sastojcima, nehrđajući čelik je najbolji izbor. Osim toga, lako ga je očistiti jer je prikladan i za perilicu posuđa.

Tave od nehrđajućeg čelika

Kvalitetne posude od nehrđajućeg čelika


3. Lijevana tava

Ako želite nešto što će trajati vječno, lijevano željezo je jasan izbor. Zadržava toplinu kao nijedna druga tava, stoga je idealna i za dulje i sporije kuhanje. Također bez problema podnosi vrlo visoke temperature i idealna je za kuhanje na vatri, pa će se lako nositi i s flambiranjem.

Tave od lijevanog željeza

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO


Gusnate tave za cijeli život


Nadpis blok s obrázkem VLEVO

4. Bakar tava

Želite li flambirati sa stilom? Bakar tava ne samo da izgleda sjajno, već i brzo reagira na promjene temperature. Savršeno za one koji paze na detalje. S druge strane, bakarna je skuplja i zahtijeva više njege da bi ostala lijepa. Ali vas neće iznevjeriti prilikom flambiranja.

Bakrene tave

Elegantne bakarne tave


flambee
Postupak korak po korak
Kako flambirati

Uskoro ćete otkriti da flambiranje nije nikakva znanost. Ipak, isplati se znati ispravne postupke kako bi rezultat bio savršen i kako ne bi došlo do nepotrebnih neugodnosti:

  1. Pripremite sve unaprijed:
    Alkohol, upaljač, sastojci, poklopac za lonac – imajte sve pri ruci jer je flambiranje brzo gotovo.
  2. Zagrijte tavu sa sastojcima:
    Meso, povrće, voće – sve što flambirate mora biti vruće kako bi se alkohol dobro zapalio, ali ne i kipuće, kako alkohol ne bi prerano počeo isparavati. Uklonite tavu s izvora topline
  3. Dodajte alkohol:
    Koristite destilat s udjelom alkohola idealno oko 40% – rum, konjak, viski, brandy. Dovoljno je malo, čak i 20 – 30 ml. Također je poželjno zagrijati alkohol na otprilike 50°C prije dodavanja u jelo.
  4. Zapalite:
    Koristite dugačku šibicu ili upaljač i približite plamen tik iznad površine alkohola. Ako imate plinski štednjak, možete lagano nagnuti tavu prema plamenu, koji će zapaliti alkohol, odnosno alkoholne pare.
  5. Pustite da plamenovi rade:
    Plamenovi obično nestanu u roku od nekoliko sekundi, čim se većina alkohola spali.
Tave

Sigurnost pri flambiranju

No, sada ozbiljno: flambiranje je sjajna tehnika, ali doslovno se igrate vatrom. Stoga je važno znati i pridržavati se nekoliko sigurnosnih pravila kako se kuhinjski show ne bi pretvorio u katastrofu:
  • Isključite napu: Ne želite plamen u napi!
  • Uklonite zapaljive predmete iz okoline: Nema salveta ili boca alkohola u blizini.
  • Koristite posuđe s dugom ručkom: Za sigurno rukovanje zapaljenim jelom prikladna je tava s dužom ručkom koja vam omogućuje da držite ruke na sigurnoj udaljenosti od plamena.
  • Odaberite dovoljno duboko posuđe: Dublje tave ili lonci pomažu u kontroli plamena i smanjuju rizik od prolijevanja zapaljivog alkohola.
  • Nemojte koristiti destilate s udjelom alkohola većim od 60 %.
  • Nemojte ulijevati alkohol u tavu izravno iz boce: Pripremite alkohol u čaši, mjernoj posudi ili zaimači.
  • Goruću tavu nemojte prenositi.
  • Imajte pri ruci dovoljno veliki poklopac: Ako nešto pođe po zlu, pokrijte tavu poklopcem i plamen će se ugasiti.
flambování
Što flambirati

Flambiranjem možete podići na novu razinu brojna jela iz različitih kategorija, bilo slana ili slatka. Pokušajte, na primjer, ovo:

Meso: Goveđi Stroganoff ili patka s umakom od naranče
Deserti: Crêpes Suzette, Crème brûlée
Voće: Ananas s karamelom, kruške s brandyjem

Tave za palačinke
Naš savjet
Pročitajte i
->
Image
Tave za vatru: savjeti i trikovi za odabir
Volite li se, da tako kažemo, igrati s vatrom? Onda će vam dobro doći savjeti o tavama koje bez problema podnose i ekstremne temperature.

Kako napraviti flambirane palačinke nebeskog okusa?

Flambiranje je sjajan način da obično jelo pretvorite u izvanredan gastronomski doživljaj. Vjerojatno su najpoznatiji flambirani desert palačinke. Pitate se kako dodatno oplemeniti efekt plamena i mirisa? Inspirirajte se našim savjetima!

  • Kvalitetan alkohol s karakterom – Najčešće se koristi konjak, rum (idealno tamni), calvados ili citrusni likeri, kao što su Grand Marnier ili Cointreau. Prije samog flambiranja, dobro je alkohol lagano zagrijati, na primjer u kutljači iznad plamena, kako bi se lakše zapalio.
  • Citrusna svježina – Za još bolji miris i okus možete alkoholu dodati nekoliko kapi soka limete ili soka crvene naranče. Lijepo će naglasiti voćnu liniju cijelog deserta.
  • Bilje za nježnu aromu – Zanimljivo osvježenje može biti i alkohol u kojem ste nekoliko dana ranije macerirali mahunu vanilije, ružmarin ili timijan. Nježne biljne note tada će lijepo upotpuniti slatkoću palačinki.
  • Karamelizirano voće – Odličan dodatak su i komadi voća koje prije flambiranja lagano karamelizirate izravno u tavi – na primjer banane, kruške ili jabuke. Palačinke će tako dobiti dodatni sloj okusa.
  • Maslac od orašastih plodova za intenzivniji okus – Maslac na kojem pripremate palačinke, ostavite lagano da požuti, dok ne dobije aromu orašastih plodova (tzv. beurre noisette). Dodaje desertu suptilan karamelni podton.
flambe pancakes
  • Kombinacija alkohola za bogatiji miris – Ne bojte se eksperimentirati i kombinirati različite vrste alkohola. Primjerice, kombinacija ruma s likerom od naranče ili konjaka s malo amaretta stvorit će zanimljiv aromatični efekt.
  • Začin za završni dodir – Nakon što se plamen ugasi, palačinke možete lagano posuti cimetom, muškatnim oraščićem ili prstohvatom kardamoma. Toplina palačinki prekrasno će osloboditi miris začina.
jak flambovat jako profesionál
Sažetak
Flambirajte kao profesionalac

Odaberite pravi pribor, budite oprezni i ne bojte se malo eksperimentirati. Flambiranje nije samo za profesionalce – uz malo vježbe i prstohvat hrabrosti, možete to učiniti i kod kuće. A taj wow efekt? Vrijedi toga.

Tave