Profesionalci će vam reći da je tava s neprijanjajućim premazom namijenjena pripremi kajgane i osjetljivih namirnica poput ribe, kod kojih želimo izbjeći lijepljenje. Istina je da su tave s neprijanjajućim premazom u većini kućanstava omiljene zbog svoje jednostavnosti i lakog čišćenja. Njihov nedostatak je, međutim, kraći vijek trajanja u usporedbi s npr. čeličnim ili lijevanim tavama. Kako im produžiti vijek trajanja?
Njega neljepljivih tava i kada im reći zbogom?
Tave s neprijanjajućim slojem olakšavaju kuhanje i čišćenje, ali zahtijevaju pravilnu njegu. Naučite kako se brinuti o njima kako bi vam trajale što dulje i ostale zdravstveno ispravne.

Najbolje neprianjajuće tave prema ocjenama kupaca

Kod neljepljivih tava preporučljivo je doplatiti i odabrati tavu od kvalitetnog, provjerenog proizvođača. Tako ste sigurni da neljepljivi sloj ne sadrži zdravlju štetne tvari poput PFOA, olova ili kadmija.
Kvalitetna površina se također neće tako lako ogrebati kao kod jeftinijih tava. Ipak, i dalje vrijedi da ako dođe do ogrebotina, vrijeme je za zamjenu tave novom. Mehaničkim oštećenjem mogu se osloboditi dijelovi površine, a to ne želimo u hrani.
Srećom, postoje jednostavni postupci kako osigurati da tava što dulje ostane u izvrsnom i sigurnom stanju.
4 PRAVILA KAKO PRODUŽITI VIJEK TRAJANJA TAVE S NELJEPLJIVIM SLOJEM
1. Korištenje prikladnih alata
Ako biste iz ovog članka trebali ponijeti samo jednu stvar, to bi bilo ovo: Izbjegavajte metalne alate. Okretači, kliješta, vilice, lopatice – sve metalno pospremite natrag u ladicu. Kako biste spriječili grebanje neljepljivog sloja, morate birati između drugih materijala:

Drveni pribor
Drvo je izvrstan materijal za kuhanje na tavi s neljepljivim slojem. Dovoljno je čvrsto da se s njim dobro manipulira čak i s težim i tvrđim sastojcima, ali je istovremeno nježno prema površini tave.
Samo zapamtite da drvo nije previše otporno na visoke temperature, stoga drvene alate, kada ih ne koristite, odložite na sigurno mjesto izvan tave i izvora topline.

Silikonski pribor
Silicij je zdravstveno siguran materijal koji je brzo osvojio svoje počasno mjesto u našim kuhinjama. Otporan je na visoke temperature, a također je mekan, pa je savršen, primjerice, za okretanje jaja i drugih nježnih sastojaka, a pritom ne oštećuje površinu tave.

Najlonski pribor
Prilikom kuhanja na neprijanjajućoj površini, popularan i siguran izbor su i kuhinjski alati od najlona. Njihove glavne prednosti su što su lagani i dostupni u mnogo različitih varijanti. Najlon je jači od silicija, ali je njegova toplinska otpornost nešto lošija. Ako ga izložite visokoj temperaturi dulje vrijeme, može se rastopiti. Kao i kod drva, vrijedi da pribor od najlona ne biste trebali ostavljati na izvoru topline.
Izuzetno izdržljive neljepljive tave od titana
2. Ispravni postupci tijekom kuhanja
Za samu pripremu jela na tavi s neprijanjajućim slojem, za njezin je dulji vijek trajanja važno pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila:
- Nikada ne zagrijavajte praznu tavu. Provjerite je li prije uključivanja štednjaka na hladnoj tavi ili mast ili neki od sastojaka. To će osigurati da tava postigne željenu temperaturu bez ugrožavanja neprijanjajućeg sloja.
- Izbjegavajte korištenje ulja u spreju. Ako biste više puta koristili ulje u spreju, postupno bi se na neprijanjajućoj površini stvorio tanak sloj ulja koji je teško savršeno očistiti, a s vremenom bi to oštetilo površinu tave i njezinu neprijanjajuću sposobnost.
- Ne izlažite tavu previsokim temperaturama. Neprianjajuće površine najbolje funkcioniraju na nižim do srednjim temperaturama. Ako vam je potrebna vrlo visoka temperatura za određeno jelo (obično, na primjer, za savršeno pečenje odreska), radije upotrijebite tavu od drugog materijala, na primjer, čelika, lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika.

3. Nježno pranje
Zlatno pravilo održavanja tava s neprianjajućim slojem: nemojte ih prati u perilici posuđa. Visoke temperature i abrazivi u tabletama za perilicu posuđa oštećuju površinu posude, a kod dugotrajnijeg pranja u perilici posuđa gotovo je sigurno da će posuda uskoro dotrajati. Umjesto toga, priuštite posudi nježno ručno pranje – topla voda, deterdžent i mekana strana spužve lako će se nositi s većinom slučajeva. Također, ostavite posudu da se potpuno ohladi nakon kuhanja prije nego što je počnete čistiti. Nagla promjena temperature ne odgovara neprijanjajućem sloju.
A ako vam je ipak potrebna malo jača sila, kada se na posudi nalijepe ostaci koje ne možete ukloniti spužvom, nemojte posezati za žicom. Umjesto toga, isprobajte sljedeći postupak:
- Ulijte malo vode u posudu i na štednjaku je na srednjoj vatri dovedite do vrenja.
- Drvenom ili najlonskom lopaticom pokušajte ukloniti zagorene ostatke.
- Ako se neka mjesta ne mogu očistiti od zagorjelosti, u vruću vodu u tavi ulijte tri žlice octa, dodajte tri žlice sode bikarbone i ostavite da još malo kuha.
- Ocat i soda trebali bi se nositi i s najtvrdokornijom zagorjelošću.
- Isključite štednjak i pustite da se tava i sadržaj ohlade.
- Zatim tavu operite nježnom spužvom i deterdžentom te osušite.
4. Ispravno skladištenje
Ako posuđe spremate u ormariće i slažete ga jedno na drugo, važno je spriječiti kontakt između metalnog dna posude i neprijanjajućeg sloja. Za to možete upotrijebiti posebne podloške ili će biti dovoljna pamučna krpa ili kuhinjska krpa. Zahvaljujući tome, neprianjajući sloj se neće oštetiti tijekom skladištenja.

Zaključno...
Ako se pridržavate svih točaka pravilne njege, možete višestruko produžiti vijek trajanja tave s neprianjajućim slojem. Po našem mišljenju, to je rezultat koji je vrijedan malo truda. Stoga, kada sljedeći put uložite u kvalitetnu tavu s neprianjajućim slojem, možete to učiniti sa sviješću da ćete u njoj uživati puno dulje.