Sada ćemo vam detaljnije objasniti kako pripremiti potpuno novu čeličnu tavu kako bi bila neprianjajuća i trajala vam cijeli život.
Novu tavu operite vrućom vodom - ne mlakom, niti toplom, već stvarno vrućom - i uz pomoć nježne spužvice i kapljice deterdženta uklonite sloj pčelinjeg voska koji je štitio tavu da ne zahrđa tijekom skladištenja.
Tavu osušite tako temeljito da na njoj ne ostane niti jedna kap vode.
Ulijte ulje u tavu i tanki sloj rasporedite po cijeloj površini, uključujući rubove. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi. Nakon otprilike tri minute površina tave će početi tamniti, nakon otprilike 10 minuta će se početi dimiti, a unutrašnjost će biti zapečena do smeđe boje.
Ostavite tavu da se ohladi i obrišite višak ulja papirnatim ručnikom.
Na kraju tavu još jednom zagrijte kako biste dovršili proces paljenja. Ovaj put samo oko dvije minute, dok površina ne bude gotovo crna. Pojednostavljeno rečeno, vrijedi da što je tamnija unutrašnjost, to će čelična tava imati bolja svojstva.
Vodič za njegu čelične tave: Kako osigurati da vam tava traje cijeli život
Čelična tava ulaganje je u vašu kuhinju koje će vam se odužiti godinama vjerne službe – ako joj pružite odgovarajuću njegu. Nije to ništa komplicirano, dovoljno je nekoliko jednostavnih koraka i vaša tava postat će vaša desna ruka u kuhanju. Pogledajmo kako to učiniti.
- Oprati vrućom vodom.
- Temeljito osušiti.
- Zapaliti i premazati uljem.
Popularne čelične tave


Obnova neprianjajuće površine čelične tave
Ako tava izgubi svoju neprijanjajuću sposobnost, njezina površina je previše ljepljiva ili se na njoj pojavi hrđa, ponovite cijeli postupak pečenja.

Zapamtite da čeličnim tavama najbolje odgovaraju biljna ulja s visokom točkom dimljenja. To su ulja koja podnose vrlo visoke temperature, kao što su repičino ili suncokretovo ulje.
Prije kuhanja tavu zagrijavajte dovoljno dugo. Samo ćete tako spriječiti lijepljenje hrane.
Hranu pripremajte na srednjim temperaturama. Pretjerana toplina uzrokuje lijepljenje, a ponajviše spaljivanje jela. Istovremeno, namirnice nemojte okretati prerano, već im ostavite dovoljno vremena da se na njima stvori korica i da se same odlijepe od površine tave.
Čišćenje čelične tave
Nikada čelične tave nemojte prati u perilici posuđa. Ona s njih uklanja zaštitni sloj i dodatno pridonosi koroziji. Tavu ni nemojte namakati, u idealnom slučaju je uopće nemojte prati i nikako ne upotrebljavajte deterdžente, žice za ribanje i slično. Za očuvanje neprijanjajuće sposobnosti trebalo bi biti dovoljno tavu obrisati papirnatim ručnikom. Ako je ipak potrebno ukloniti ostatke s tave, upotrijebite vruću vodu i spužvicu ili četku. Nakon pranja tavu temeljito osušite i lagano nauljite. Ako bude potrebno, ponovite postupak pečenja. Pobrinite se da se posuda čuva na suhom mjestu kako ne bi došlo do korozije.