Vodič za njegu čelične tave: Kako osigurati da vam tava traje cijeli život

Čelična tava ulaganje je u vašu kuhinju koje će vam se odužiti godinama vjerne službe – ako joj pružite odgovarajuću njegu. Nije to ništa komplicirano, dovoljno je nekoliko jednostavnih koraka i vaša tava postat će vaša desna ruka u kuhanju. Pogledajmo kako to učiniti.



  1. Oprati vrućom vodom.
  2. Temeljito osušiti.
  3. Zapaliti i premazati uljem.
Samo ćete tako postići svojstva koja proizvođač deklarira za čeličnu tavu. Ovim postupkom dolazi do tzv. zatvaranja pora, što stvara polimernu površinu na tavi. Što je jedina istinski zdravstveno neškodljiva neprianjajuća površina koja istovremeno štiti tavu od korozije.


Popularne čelične tave

ocelová pánev před vypálením
Seasoning
Priprema potpuno nove tave

Sada ćemo vam detaljnije objasniti kako pripremiti potpuno novu čeličnu tavu kako bi bila neprianjajuća i trajala vam cijeli život.

Novu tavu operite vrućom vodom - ne mlakom, niti toplom, već stvarno vrućom - i uz pomoć nježne spužvice i kapljice deterdženta uklonite sloj pčelinjeg voska koji je štitio tavu da ne zahrđa tijekom skladištenja.

Tavu osušite tako temeljito da na njoj ne ostane niti jedna kap vode.

Ulijte ulje u tavu i tanki sloj rasporedite po cijeloj površini, uključujući rubove. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi. Nakon otprilike tri minute površina tave će početi tamniti, nakon otprilike 10 minuta će se početi dimiti, a unutrašnjost će biti zapečena do smeđe boje.

Ostavite tavu da se ohladi i obrišite višak ulja papirnatim ručnikom.

Na kraju tavu još jednom zagrijte kako biste dovršili proces paljenja. Ovaj put samo oko dvije minute, dok površina ne bude gotovo crna. Pojednostavljeno rečeno, vrijedi da što je tamnija unutrašnjost, to će čelična tava imati bolja svojstva.

Čelične tave
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

Obnova neprianjajuće površine čelične tave

Ako tava izgubi svoju neprijanjajuću sposobnost, njezina površina je previše ljepljiva ili se na njoj pojavi hrđa, ponovite cijeli postupak pečenja.

ocelova panev po vypaleni
Kako kuhati u čeličnoj tavi

Zapamtite da čeličnim tavama najbolje odgovaraju biljna ulja s visokom točkom dimljenja. To su ulja koja podnose vrlo visoke temperature, kao što su repičino ili suncokretovo ulje.

Prije kuhanja tavu zagrijavajte dovoljno dugo. Samo ćete tako spriječiti lijepljenje hrane.

Hranu pripremajte na srednjim temperaturama. Pretjerana toplina uzrokuje lijepljenje, a ponajviše spaljivanje jela. Istovremeno, namirnice nemojte okretati prerano, već im ostavite dovoljno vremena da se na njima stvori korica i da se same odlijepe od površine tave.


Čelične tave

Čišćenje čelične tave

Nikada čelične tave nemojte prati u perilici posuđa. Ona s njih uklanja zaštitni sloj i dodatno pridonosi koroziji. Tavu ni nemojte namakati, u idealnom slučaju je uopće nemojte prati i nikako ne upotrebljavajte deterdžente, žice za ribanje i slično. Za očuvanje neprijanjajuće sposobnosti trebalo bi biti dovoljno tavu obrisati papirnatim ručnikom. Ako je ipak potrebno ukloniti ostatke s tave, upotrijebite vruću vodu i spužvicu ili četku. Nakon pranja tavu temeljito osušite i lagano nauljite. Ako bude potrebno, ponovite postupak pečenja. Pobrinite se da se posuda čuva na suhom mjestu kako ne bi došlo do korozije.

FAQ
Najčešće se pitate
Zašto mi se hrana lijepi za čeličnu tavu?
Vjerojatno zato što postupak paljenja nije uspio. Ponovite ga ponovno.
Kako pravilno zapečatiti novu čeličnu tavu?
Operite tavu vrućom vodom i deterdžentom, osušite je, nanesite tanak sloj biljnog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri dok se ulje ne počne dimiti. Pustite da se tava ohladi, obrišite višak ulja i ponovno kratko zagrijte tavu.
Smijem li prati čeličnu tavu u perilici posuđa?
Ne, pranje u perilici posuđa može ukloniti zaštitni sloj i uzrokovati hrđanje.
Koja vrsta masnoće je najbolja za kuhanje u čeličnoj tavi?
Najbolja su biljna ulja s visokom točkom dimljenja, kao što su suncokretovo ili repičino ulje. Ne koristite maslac ili maslinovo ulje na visokim temperaturama jer imaju nižu točku dimljenja i mogu zagorjeti.
Što trebam učiniti ako se na čeličnoj tavi pojavi hrđa?
Uklonite je finom žičanom četkom ili abrazivnom spužvom, a zatim ponovno zapečatite tavu.
Kako održati čeličnu tavu da se hrana ne lijepi?
Nakon upotrebe tavu samo obrišite papirnatim ručnikom. Ako je potrebno, operite je toplom vodom, temeljito osušite i zatim premažite tankim slojem ulja.
Mogu li koristiti čeličnu tavu na indukcijskoj ploči za kuhanje?
Da, čelične tave su kompatibilne s indukcijskim štednjacima. Provjerite ima li tava ravno dno za optimalan kontakt s indukcijskom pločom.
Kako obnoviti neprijanjajuću površinu čelične tave?
Ponovno zapečatite tavu. Ovaj postupak će obnoviti neprijanjajuća svojstva i produljiti životni vijek tave.