Klasični lonci - kako odabrati onaj koji će vam trajati godinama?

pots

Ako želite nabaviti samo jedan osnovni lonac za svoju kuhinju, to će biti upravo klasični. Pod tim nazivom ćete pronaći najsvestranije posuđe – obično srednje veličine, s ravnim stijenkama, poklopcem i dvije ručke. Idealni su za kuhanje tjestenine, juha, umaka i mahunarki.

Izbor klasičnog lonca na prvi se pogled može činiti jednostavnim – uzmete onaj koji vam se sviđa i gotovo. Međutim, čim počnete razmišljati o materijalu, vrsti ploče za kuhanje, načinu održavanja ili čak o tome zašto se u nekim loncima hrana lijepi, a u drugima ne, postaje malo složenije. Ali mi ćemo vam rado pomoći u tome.

Klasični lonci

Najpopularniji klasični lonci prema ocjenama naših kupaca


Usporedba proizvoda
Nazev
  • Izdržljivi, prikladni za sve vrste štednjaka, uključujući indukciju.
  • Ako imaju sendvič dno, brzo i ravnomjerno raspoređuju toplinu.
  • Idealni za svakodnevno kuhanje.
  • Nemaju prirodno neprianjajuću površinu - stoga kuhanje zahtijeva odgovoran nadzor temperature i kvalitetnu masnoću.
Nazev
  • Sporo i ravnomjerno kuhanje, idealno za gulaše, umake i pirjano meso.
  • Savršeno zadržavaju toplinu, čak i dugo nakon isključivanja štednjaka.
  • Nakon paljenja imaju prirodno neprijanjajuću površinu.
  • Lijevano željezo je prirodno magnetsko, stoga uvijek radi na indukciji.
  • Treba računati s većom težinom, što pri rukovanju zahtijeva više snage i sigurnu ruku.
hliíkové hrnce
  • U velikoj većini slučajeva imaju neprijanjajuću površinu, stoga su izvrsne za sve koji žele udobno kuhati s minimalno masnoće i bez lijepljenja.
  • Idealno za umake, krem jela ili mješavine povrća.
  • Neprijanjajući slojevi ne pripadaju pećnici, jer im visoke temperature ne odgovaraju.
  • Zahtijevaju pažljivo rukovanje - bez metalnih pomagala i kuhanje na laganoj vatri.
titanove hrnce
  • Izuzetno izdržljiva i neprijanjajuća površina, pogodna i za svakodnevno zahtjevno kuhanje.
  • Znatno čvršći od uobičajenih neprijanjajućih materijala.
  • Otporne na ogrebotine i visoke temperature, obično pogodne i za pećnicu.
  • Viša nabavna cijena, koja odgovara dugom vijeku trajanja.
  • Unatoč izdržljivosti, preporučuje se pažljivo rukovanje – bez oštrih metalnih alata.
keramicke hrnce
  • Neljepljiva površina bez kemijskih dodataka, prikladna za zdravo kuhanje.
  • Prekrasan dizajn, često u pastelnim bojama, stoga su prikladne i za posluživanje.
  • Održavaju temperaturu dulje od klasičnih neljepljivih posuda.
  • Krhkije su od drugih materijala – mogu puknuti pri udarcu ili nagloj promjeni temperature.
  • Manje se lijepe od drugih neljepljivih materijala.
Nazev
  • Reagiraju gotovo odmah na promjenu temperature, stoga su prikladne za pripremu nježnih umaka, karamela ili jela, gdje je važna preciznost.
  • Izgledaju iznimno elegantno i često postaju ukras kuhinje.
  • Unutarnja površina posude trebala bi biti od nehrđajućeg čelika. Ako nije, nije prikladna za pripremu kiselih jela.
  • Treba računati s višom cijenom i potrebom redovitog održavanja. Bakar oksidira i zahtijeva poliranje.
  • Većina bakrenih posuda ne funkcionira na indukciji (morale bi imati posebno sendvič dno s magnetskim slojem).

nerezový hrnec
Dno lonca – skriveni junak
Kvalitetan lonac prepoznat ćete po dobro osmišljenom dnu:
  • Kod nehrđajućeg lonca provjerite ima li sendvič dno – odnosno višeslojnu konstrukciju gdje je između slojeva nehrđajućeg čelika umetnut vodljivi materijal (npr. aluminij ili bakar). Upravo taj sloj osigurava ravnomjernu raspodjelu topline i sprječava zagorijevanje u sredini.
  • Lijevanim loncima nije potrebno posebno dno – materijal je sam po sebi dovoljno jak i stabilan. Toplinu raspoređuje polako, ali ravnomjerno. Stoga se samo usredotočite na kvalitetu izrade i površinsku obradu.
  • Kod bakrenih lonaca dno je obično izrađeno od samog bakra ili bakra s tankim unutarnjim slojem (obično nehrđajući čelik). Odlično provodi toplinu, a također se ističe trenutnom reakcijom na promjenu temperature.
  • Za neljepljive lonce vrijedi da je potrebno provjeriti imaju li ojačano dno dovoljne debljine. Samo to će osigurati ravnomjerno zagrijavanje čak i pri nižim temperaturama.
Klasični lonci

Najpopularniji klasični lonci od nehrđajućeg čelika prema ocjenama naših kupaca


litinový hrnec
Veličina lonca? Univerzalno! Što to zapravo znači?
  • Za 1–2 osobe to je lonac zapremine 2–3 litre.
  • Za običnu obitelj idealna je zapremina oko 5 litara.
  • Ako često ugošćujete više ljudi ili rado kuhate juhe ili druga obimnija jela, posegnite za loncem zapremine 7 litara i više.
Važan savjet - veličina je zaista bitna: Ako mislite da je bolje uzeti veći lonac, kako bi sve pouzdano stalo u njega, to nije idealno. Lonac bi uvijek trebao biti taman! Jer ako kuhate malu porciju u prevelikom loncu, hrana može izgubiti okus. A obrnuto, s velikom količinom hrane bit će vam teško rukovati u malom loncu.
Klasični lonci

Najpopularniji klasični lonci od lijevanog željeza prema ocjenama naših kupaca


Naš savjet
Pročitajte također
->
nadobi do mycky
Koje se posuđe može prati u perilici posuđa
Vjerojatno vam je jasno da nije svako posuđe prikladno za perilicu posuđa. Neki se materijali mogu oštetiti, izgubiti svoju funkcionalnost ili jednostavno nisu namijenjeni automatskom pranju. Savjetovat ćemo vam koje posuđe možete sigurno prati u perilici posuđa, a na koje trebate obratiti pozornost.

poklice na hrnce
Koji poklopac za lonac odabrati? Ne odlučuje samo materijal, već i detalji
Stakleni poklopac za lonac
  • Odličan izbor ako želite imati hranu stalno pod kontrolom – vidite unutra, a da ne morate podizati poklopac za lonac, što je praktično posebno kod sporog kuhanja, pirjanja ili reduciranja umaka.
  • Ali imajte na umu da su stakleni poklopci za lonac obično teži, krhkiji i manje prikladni za pećnicu – pogotovo ako imaju plastični ili silikonski držač.
Metalni (nehrđajući) poklopac za lonac
  • Izdržljiv, lakši i prikladan za pećnicu, često i pri visokim temperaturama. Idealno za one koji lonac koriste ne samo na ploči za kuhanje, već i za gratiniranje ili pečenje.
  • Nedostatak je što ne vidite unutra – svako podizanje poklopca za lonac znači gubitak topline i pare, što može usporiti kuhanje.
Poklopac za lonac s parnim ventilom
  • Neki poklopci za lonac – stakleni i metalni – opremljeni su ventilom za regulaciju odvodnje pare. Time se smanjuje rizik od prelijevanja i omogućuje održavanje stabilnog tlaka unutar posude. Ventil je ili automatski (stalno prozračivanje) ili podesiv.
  • Idealno pri kuhanju riže, krumpira ili gustih umaka.
Oblik i nalijeganje poklopca za lonac
  • Važan je i sam oblik. Ravni poklopci za lonac omogućuju pohranu jedan na drugome ili odlaganje na radnu površinu.
  • Ispupčeni poklopci za lonac pružaju više prostora iznad hrane – prikladni su npr. pri pirjanju većih komada mesa ili cijelih porcija povrća.
  • Kvalitetni poklopac za lonac trebao bi čvrsto i ravnomjerno nalijegati na lonac, inače gubite energiju i kuhanje je manje učinkovito.
Poklopci za lonce

Najpopularniji poklopci za lonac prema ocjenama naših kupaca


hrnec s odnímatelnými madly

Savjeti koji će vam olakšati odluku:

  • Obratite pozornost na plastične i drvene ručke ako lonac želite koristiti i u pećnici – podnose samo ograničenu temperaturu. Razmislite o loncima s odvojivim ručkama.
  • Unutarnja mjerna skala korisno je pomagalo zahvaljujući kojem nećete morati uzimati mjernu posudu u ruke.
  • Lonac u perilicu posuđa? Provjerite to unaprijed – ne može svaki materijal ili površinska obrada to podnijeti.
  • Neljepljiva površina nije uobičajena kod klasičnih lonaca. Međutim, ako često kuhate kaše ili zaprške, to može biti velika prednost.
nepřilnavé hrnce
Zašto kupiti više od jednog lonca?

Svaki lonac ima svoju svrhu. Klasični lonac je doduše svestran, ali kuhanje tjestenine, juhe, umaka i temeljca u istoj posudi nije idealno. Sastavite si kućnu „bateriju lonaca“ prema stilu vašeg kuhanja – u ponudi ćete pronaći i praktične setove koji će vam uštedjeti ne samo novac, već i prostor u kuhinji.

Želite izbjeći razočaranje?

Uložite u kvalitetu. Lonci renomiranih proizvođača traju godinama, često i desetljećima. Osim toga, nude sigurnost u pogledu korištenih materijala, uštedu energije i precizne rezultate pri svakom kuhanju.

Klasični lonci

Najpopularniji neprianjajući lonci prema ocjenama naših kupaca


luxusní hrnce

Najbolji brendovi klasičnih lonaca

Ako tražite lonac koji će vam trajati godinama i koji će izdržati svakodnevno kuhanje, kladite se na brendove koji su vrhunski:

De Buyer – Francuski klasik s preciznom izradom i robusnom konstrukcijom. Odličan izbor za zahtjevne kuhare.
Staub – Elegantni lonci od lijevanog željeza za sporo kuhanje i stilsko posluživanje.
Fissler – Njemačka kvaliteta s naglaskom na ergonomiju, učinkovitost i praktične detalje.
Eva Solo – Lakoća, funkcionalnost i skandinavski dizajn u jednom. Za one koji žele lijepo i pametno posuđe.

Najpopularniji klasični lonci od bakra prema ocjenama naših kupaca


FAQ
Najčešće se pitate
Koji je lonac najbolji za indukciju?
Onaj koji ima magnetsko dno, odnosno ima oznaku "prikladno za indukciju". Najčešće je to lonac od nehrđajućeg čelika sa sendvič dnom, ali to nije pravilo.
Koji je volumen lonca najuniverzalniji?
Za obično kuhanje preporučujemo lonac volumena 4–5 litara. Prikladan je za juhe i tjesteninu.
Mogu li staviti klasični lonac u pećnicu?
Da, ako nema plastične dijelove ili ako su temperaturno otporni. Prikladniji su lonci od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza s metalnim poklopcem.
Zašto mi se hrana lijepi u nekim loncima?
Krivo je tanko dno ili nekvalitetan materijal koji neravnomjerno provodi toplinu. Pomoći može i ispravna tehnika – uvijek zagrijte lonac i zagrijte mast u njemu prije nego što dodate sastojke.
Ima li smisla razmatrati debljinu dna lonca?
Da. Deblje dno bolje raspoređuje toplinu i sprječava zagorijevanje, osobito kod sporog kuhanja. Tanko dno se može pregrijati samo u sredini i kuha neravnomjerno. Idealno je sendvič dno ili višeslojno dno.