Set posuđa: kako odabrati najbolji?

sada hrnců

Trebam li cijeli set lonaca ili je bolje odabrati samo nekoliko određenih komada? S jedne strane, privlačan je jedinstveni dizajn, međusobna kompatibilnost i često povoljna cijena. S druge strane, postoji opasnost da neki lonci ostanu neiskorišteni, dok će drugi nedostajati. Kako onda znati što je pravo za vas? Pogledajmo sve važne aspekte odabira kako biste mogli investirati u lonce koji će vam savršeno odgovarati.

Setovi lonaca
hrnce sada
Kada kupiti set lonaca, a kada je bolje kupovati pojedinačno?

Ako uređujete potpuno novu kuhinju ili želite dati novi poticaj kuhanju, kompletan set je odlično rješenje. Svi lonci bit će dizajnerski usklađeni, kompatibilni i obično cjenovno povoljniji od kupnje pojedinačnih komada.

Ako već imate kvalitetne komade posuđa, a nedostaje vam samo specifičan tip (npr. lonac za sporo kuhanje ili visoki lonac za tjesteninu) ili kuhate samo povremeno i dovoljan vam je samo par lonaca i tava, ima smisla kupovati pojedinačno.


Najpopularniji setovi lonaca prema ocjenama naših kupaca


kvalitni sada hrncu
Što bi trebao sadržavati kvalitetan set posuđa?

Osnovni set trebao bi uključivati tri ključna lonca koji mogu podnijeti većinu uobičajenog kuhanja:

  • Veliki lonac – neophodan za tjesteninu, juhe i mnoga druga jela. Obično je jednako visok kao i njegov promjer i ne bi mu trebao nedostajati poklopac za lonac.
  • Casserole lonac s nižim rubom – pogodan za pirjanje, prženje ili dinstanje povrća. I on bi trebao biti opremljen poklopcem za lonac, a istovremeno bi trebao biti od materijala koji se može staviti u pećnicu.
  • Mala šerpa – ima dugu ručku koja omogućuje udobno držanje dalje od izvora topline. Stoga je pogodan za pripremu jela koja zahtijevaju kontinuirano miješanje, kao što su umaci, kaše ili također zagrijavanje mlijeka ili otapanje čokolade.
Prošireni set tada može sadržavati:
  • Srednje veliki lonac – savršen za priloge i manje porcije jela.
  • Lonac za mlijeko – s dvostrukim plaštom protiv zagorijevanja.
  • Wok – za ljubitelje azijske kuhinje.
  • Lonac za sporo kuhanje – izvrstan za pripremu juha i pirjanih jela.
  • Lonac za tjesteninu – s umetnutim cjedilom za jednostavno cijeđenje.
  • Tava s visokim rubom – univerzalni pomoćnik za prženje, pirjanje i umake.
Setovi lonaca

Set posuđa: usporedba materijala
sada nerezoveho nadobi
sada oceloveho nadobi
sada litinoveho nadobi
sada medeneho nadobi
sada neprilnavych hrncu
Nehrđajući čelik
Ugljični čelik
Lijevano željezo
Bakar
Neljepljivi materijali
Prednosti
Otporno na koroziju, dugi vijek trajanja
Izdržljivo, izvrsno za prženje i visoke temperature
Odlično provodi toplinu, idealno za sporo kuhanje
Izvrsna toplinska vodljivost, brza reakcija na promjene temperature, vrhunski izgled
Lagani, brzo se zagrijavaju, hrana se ne lijepi
Specifikacije
Sklona lijepljenju hrane, zahtijeva poliranje za očuvanje izgleda
Sklona hrđanju, nužno redovito održavanje
Teška, zahtijeva redovito održavanje
Zahtjevna za održavanje, može reagirati s nekim namirnicama
Sklono ogrebotinama, kratak vijek trajanja
Održavanje
Može se prati u perilici posuđa, ali bolje je ručno pranje uz korištenje posebnih sredstava za čišćenje
Nakon pranja osušite i lagano premažite uljem
Nikada ne perite u perilici posuđa, nakon pranja osušite i premažite uljem
Potrebno ručno pranje i redovito poliranje
Jednostavno čišćenje, obično se može prati u perilici posuđa

nerezove hrnce sada
Na što ne zaboraviti pri odabiru seta lonaca
Prilikom odabira provjerite nekoliko ključnih aspekata koji će utjecati na praktičnost i trajnost posuđa:
  • Najprije provjerite jesu li lonci kompatibilni s vašom pločom za kuhanje, osobito ako kuhate na indukciji.
  • Ako često pečete ili želite koristiti lonce u pećnici, birajte modele s izdržljivim ručkama i poklopcima koji mogu podnijeti visoke temperature.
  • Zatim se usredotočite na vrstu površine – neljepljivi slojevi olakšavaju kuhanje i čišćenje, ali se brzo troše, dok su, primjerice, nehrđajući čelik ili lijevano željezo malo zahtjevniji za održavanje, ali nude robusnost, izdržljivost i dugi vijek trajanja.
  • Praktičan element je i mogućnost slaganja ili kompatibilnost poklopaca između različitih veličina lonaca.
Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Kakvo posuđe se može prati u perilici posuđa
Vjerojatno vam je jasno da nije svako posuđe prikladno za perilicu posuđa. Neki se materijali mogu oštetiti, izgubiti sjaj ili jednostavno nisu predviđeni za automatsko pranje. Savjetovat ćemo vam koje posuđe možete sigurno prati u perilici posuđa, a na koje trebate obratiti pozornost.
kvalitni sady hrncu

Najbolji setovi lonaca

WMF – Njemački brend koji se temelji na preciznoj izradi i vrhunskim materijalima. Lonci od nehrđajućeg čelika s patentiranim tehnologijama osiguravaju ravnomjernu raspodjelu topline i dugi vijek trajanja. Savršen izbor za one koji žele spojiti eleganciju i učinkovitost.
Fissler – Još jedna njemačka ikona među proizvođačima kuhinjskog posuđa. Specijaliziran je za inovativna rješenja, kao što su posebne tehnologije dna za učinkovito zagrijavanje. Fissler lonci popularni su ne samo u kućanstvima, već i među profesionalnim kuharima.
Tefal – Idealna opcija za one koji traže kvalitetan, ali pristupačan set lonaca. Tefal nudi širok izbor materijala, uključujući nehrđajući čelik i neprianjajuće površine. Izvrstan je za svakodnevno kuhanje bez nepotrebnih komplikacija.
FAQ
Najčešće se pitate
Kako prepoznati kvalitetan set posuđa?
Prema materijalu, robusnosti, ergonomiji ručki i pouzdanosti marke. Važno je i provjeriti je li posuđe kompatibilno s vašom pločom za kuhanje.
Koje je posuđe prikladno i za pećnicu?
Ovisi o materijalu i vrsti ručki. Posuđe od nehrđajućeg čelika i lijevanog željeza obično može u pećnicu, ali posuđe s plastičnim ručkama ili neprianjajućom površinom može imati ograničenu toplinsku otpornost. Uvijek provjerite preporuke proizvođača.
Koliko dugo će mi trajati kvalitetan set posuđa?
Uz pravilnu njegu, lako i desetljećima.
Koje su posude najbolje za zdravo kuhanje?
Za zdravo kuhanje idealne su posude za kuhanje na pari. Ne sadrže štetne tvari i omogućuju pripremu jela s minimalno masnoće.
Mogu li kombinirati različite materijale posuđa u jednoj kuhinji?
Da, kombinacija različitih materijala može biti korisna – na primjer, nehrđajući čelik za obično kuhanje, lijevano željezo za sporo kuhanje i aluminij s neprianjajućim slojem za brzo prženje.