Maksimalno očuvanje okusa i hranjivih tvari - to je razlog zašto su profesionalni kuhari zavoljeli sous-vide, a danas ova tehnika pronalazi sve više mjesta i u kućnim kuhinjama. U vakuumu lako možete pripremiti osjetljive i često skupe namirnice, poput ribe, ali i one sasvim obične, odnosno meso i povrće, i to točno onako kako trebaju biti - sočne, mekane i pune okusa.
No, prije nego što se upustite u eksperimentiranje, savjetovat ćemo vam na što se usredotočiti pri odabiru pomagala za sous-vide, a također ćemo dodati nekoliko savjeta kako ovu metodu najbolje iskoristiti.
Što je zapravo sous-vide?
Sous-vide u prijevodu znači "u vakuumu" i odnosi se na sporo kuhanje u vodenoj kupelji. Ona je postavljena na točnu temperaturu, na primjer 54 °C za medium rare odrezak – a uređaj tu temperaturu održava konstantnom tijekom cijelog kuhanja. Namirnice se prethodno vakuumiraju u vrećicu, što pomaže očuvati njihovu prirodnu sočnost i okus.
Rezultat? Meso koje se doslovno raspada pod vilicom. Povrće koje ima okus kao iz vrta. I sve to bez stalnog nadzora štednjaka.
Kome odgovara sous-vide?
Sous-vide je idealan za svakoga tko:- žudi za jelima punim okusa i hranjivih tvari,
- želi da rezultat bude svaki put jednako savršen – bilo da se radi o nježnom lososu, ružičastom odresku ili nježnom pilećem mesu,
- voli pripremati ukusne namirnice i želi biti siguran u izvrstan obrok.





