Hrđa je prirodna reakcija kada željezo reagira s vlagom i kisikom. Hrđa se može pojaviti na čeliku ako ste zaboravili dobro osušiti tavu ili je ostala dulje vrijeme u vlažnom okruženju. Ali tava definitivno ne pripada u smeće.
Kako ukloniti hrđu s čelične tave
Vidite li tragove hrđe na vašoj čeličnoj tavi? Nema panike! Čak i ako pronađete zahrđalu čeličnu tavu od bake. Čak se i ovo blago može spasiti. Savjetovat ćemo vas kako to učiniti u 5 jednostavnih koraka.

Najbolje čelične tave prema ocjenama naših kupaca
1. Pranje tave
Započnite tako što ćete tavu temeljito oprati u vrućoj vodi sa sapunom. Koristite mekanu četku ili spužvicu kako biste uklonili svu masnoću i sve površinske nečistoće koje se mogu oprati.
2. Namočite u ocat
Napunite posudu dovoljno velikom da u nju stane tava, otopinom vode i octa u omjeru 1:1. Uronite tavu u otopinu i ostavite je tamo otprilike jedan sat. Ocat će pomoći rastopiti hrđu i polako biste trebali početi vidjeti izvornu boju čelika na nekim mjestima.

3. Korištenje octa i sode bikarbone
Nakon kupke u octu, nanesite pastu od malo octa i sode bikarbone na zahrđala mjesta. Stvorit će se reakcija koja će još više otpustiti hrđu i druge nečistoće. Nježno trljajte žicom iznutra i izvana dok ne nestanu svi tragovi hrđe i nečistoća.
Zatim temeljito isperite i osušite tavu – savršeno suhu površinu postići ćete, primjerice, sušenjem u vrućoj pećnici. Ako bi samo kap vode ostala ispod ulja koje ćete nanositi na tavu u sljedećem koraku, to bi uzrokovalo daljnje hrđanje.

4. Seasoning (začinjavanje)
Sada dolazi pravi trik. Nanesite malo masti ili ulja na tavu – najbolje biljnog. Papirnatim ručnikom ili krpom temeljito ga razmažite po cijeloj površini, uključujući vanjsku stranu i ručku, ako je također od čelika. Sloj masti mora biti stvarno tanak kako bi stvorio zaštitni film.
Samo paljenje možete izvesti na dva načina:
Paljenje na štednjaku
Stavite tavu na štednjak i zagrijavajte je na srednjoj temperaturi (potrebno je postići točku dimljenja ulja – na primjer, repičino ulje ima je oko 240°C). Ulje će se početi dimiti i tijekom tog procesa će se početi stvarati željeni zaštitni sloj. Kada se ulje prestane dimiti, ostavite tavu da se temeljito ohladi.
Pečenje u pećnici
Zagrijte pećnicu na najmanje 200°C i stavite nauljenu tavu u nju. Ispod nje možete staviti lim za pečenje ili aluminijsku foliju u slučaju da iz tave kaplje višak ulja. Zagrijavajte tavu u pećnici najmanje sat vremena, a zatim je ostavite da se polako ohladi u pećnici.
Primijetite da je tava ponovno dobila svoju tipičnu tamnu boju i nježan sjaj.

5. Ponavljanje
Ako želite da površina tave bude uistinu savršena i otporna, ponovite korak s uljem i zagrijavanjem još dvaput. Svaki sloj će ojačati zaštitu posude.

- Redovito održavanje: Ako tava nije jako prljava, samo je obrišite papirnatim ručnikom. U suprotnom, tavu nježno operite i dobro osušite. Povremeno možete nanijeti tanak sloj ulja.
- Obnova seasoningu: S vremena na vrijeme možete ponoviti postupak paljenja i ojačati otpornost površine.
- Pozor na vlagu: Nikada ne ostavljajte tavu mokru ili u vlažnom okruženju. Nemojte je ostavljati da se namače i uvijek je pažljivo osušite što je prije moguće.
- Čišćenje: Perite tavu ručno – bez perilice posuđa ili agresivnih sredstava za čišćenje.
To je to! S ovim postupkom ne morate se brinuti da vaša omiljena čelična tava neće biti u odličnom stanju. Dakle, kad sljedeći put na njoj primijetite hrđu, samo se opustite i sjetite se – može se spasiti!