Usporedba materijala za neljepljive tave: koji je pravi?

Pri odabiru neprijanjajuće tave važno je usredotočiti se na materijal koji utječe ne samo na samo kuhanje, već i na održavanje i trajnost posuđa.

Svaka vrsta površine ima svoje specifične karakteristike, koje su prikladne za različite stilove kuhanja. Osim toga, svijet neprijanjajućih površina neprestano raste i ponekad se u njemu teško snaći. Stoga ćemo u ovom članku pobliže pogledati njegove klasične predstavnike, kao i originalne patentirane površine renomiranih marki.

Image
PTFE

Ako tražite tavu koja je iznimno jednostavna za korištenje i čišćenje, PTFE (obično poznat kao teflon) vas neće razočarati. Zahvaljujući svojoj neljepljivosti, omogućuje pripremu jela s minimalnom količinom masnoće, što je odlično za zdravije kuhanje. Ali morate paziti na pregrijavanje i koristiti nježan pribor kako se površina ne bi oštetila.

  • Značajke: Izvrsna neljepljivost, lako čišćenje, zahtijeva nježno rukovanje.
  • Prednosti: Idealno za niskomasno kuhanje, ne zahtijeva ulje, otporno na kiseline. Teflonske tave su također uglavnom vrlo lagane i njima se lako rukuje.
  • Nedostaci: Iako od 2015. neljepljive površine ne smiju sadržavati štetne PFOA, ipak su osjetljive na visoke temperature, i to iznad 260 °C. Istodobno je potrebno koristiti isključivo nježan pribor kako se površina ne bi oštetila.
Tave s neprijanjajućom površinom

Najbolje neprianjajuće tave prema ocjenama kupaca


Naš savjet
Pročitajte i
->
Image
Istina o teflonu
O teflonu kruže brojni mitovi i predrasude. Koliko je zapravo zdravstveno siguran?
Image
Titanijum

Titanijske tave cijenit će oni koji žele kombinaciju izdržljivosti i neljepljivosti. Vrlo su otporne na ogrebotine i omogućuju kuhanje bez ulja. Njihova viša cijena nadoknađena je dugim vijekom trajanja i izvrsnom raspodjelom topline. Unatoč očekivanjima, tave od titana standardno su teške kao i one od čelika, iznimka je lagana linija titan tave Woll Diamond Lite.

  • Značajke: Visoka otpornost, dugi vijek trajanja, često kombinacija s drugim materijalima za bolju neprijanjanje.
  • Prednosti: Ne zahtijeva ulje, otpornost na ogrebotine, ravnomjerna raspodjela topline.
  • Nedostaci: Viša cijena, nešto veća težina.
Titanijske tave

Visoko otporne titan tave


Image
Keramika

Keramičke tave imaju glatku mineralnu površinu koja se ističe jednostavnim održavanjem i otpornošću na visoke temperature. Popularne su zbog svog elegantnog izgleda i jednostavne uporabe. Međutim, s njima treba postupati pažljivo – površina je osjetljivija na oštećenja i s vremenom može brže izgubiti svoju neprijanjajuću sposobnost od drugih vrsta tava.

  • Značajke: Mineralna površina, glatka i čvrsta na dodir.
  • Prednosti: Visoka toplinska otpornost, jednostavno čišćenje, atraktivan dizajn.
  • Nedostaci: Niža mehanička otpornost, kraći vijek trajanja neprijanjajućeg efekta.

Patentirani materijali proizvođača

Vodeći proizvođači neprestano se posvećuju razvoju novih, patentiranih materijala i njihovih kombinacija kako bi postigli ne samo popularnu neljepljivost, već i jamčili najdulji mogući vijek trajanja, otpornost i zdravstvenu ispravnost. Neke od njih vrijedi detaljnije pogledati:

Image
Tefal
Natural Force

Linija Natural Force tvrtke Tefal ponosi se patentiranom površinom Mineralia+ koja je neljepljiva i iznimno izdržljiva, zahvaljujući obogaćivanju kalcijevim silikatom – materijalom koji je prirodan i tvrd poput željeza. Vadi se izravno iz zemlje i u njegovoj se proizvodnji ne koriste nikakve kemikalije, stoga je potpuno siguran za uporabu u kuhinji.

Tave opremljene ovom tehnologijom prikladne su za svakodnevno kuhanje, što omogućuju uz minimalnu količinu masnoće.

Ingenio Natural Force

Tave Tefal - idealne za nezahtjevno kuhanje


Image
Woll
Diamond Lite

Woll koristi tehnologiju Diamond Lite koja kombinira titanijum s dijamantnim česticama. Ova površina osigurava iznimnu otpornost na ogrebotine i ravnomjernu raspodjelu topline. Dijamantna struktura dodatno povećava trajnost tave i olakšava njezino čišćenje.Woll Diamond Lite tave

Woll Diamond Lite

Woll tave - iznimno izdržljive


Image
De Buyer
Choc

Čak ni popularni De Buyer na području neljepljivih tava ne zaostaje i nudi liniju Choc. Riječ je o profesionalnim tavama s ultra neljepljivom površinom koja se sastoji od pet slojeva PTFE (ne brkati s PFOA ili PFOS).

Ove tave izrađene su od lijevanog aluminija koji pruža izvrsnu toplinsku vodljivost, a njihova neljepljiva površina osigurava ugodnu pripremu delikatnih jela, poput ribe ili jaja.

De Buyer tave

Popularne De Buyer Choc tave


Image
WMF
PermaDur i Profi Resist

PermaDur površina marke WMF temelji se na inovativnom PTFE sloju koji je iznimno otporan na mehanička oštećenja. Ova tehnologija omogućuje dugotrajnu uporabu bez gubitka neljepljivih svojstava i jednostavno održavanje.

Linija Profi Resist zatim podiže Permadur neljepljivu površinu na višu razinu. Dno tave je, naime, opremljeno mrežicom od nehrđajućeg čelika u obliku saća ispunjenom neljepljivim slojem, koji je tako tom strukturom savršeno zaštićen od mehaničkih oštećenja, što dodatno produljuje vijek trajanja tave.

WMF Profi Resist tave

Kvalitetne WMF tave


tmp

Kako onda odabrati pravu tavu s neprijanjajućom površinom?

Prilikom odlučivanja dobro je razmotriti koju vrstu jela najčešće pripremate, koliko su vam važni trajnost i jednostavnost održavanja, kao i vaše preferencije u vezi sa zdravim kuhanjem.

Svaki materijal ima svoje opravdanje, bilo da tražite trajnost, ekološku prihvatljivost ili jednostavnu upotrebu. Stoga odaberite pravu tavu prvenstveno na temelju svojih potreba.