Pri odabiru neprijanjajuće tave važno je usredotočiti se na materijal koji utječe ne samo na samo kuhanje, već i na održavanje i trajnost posuđa.
Svaka vrsta površine ima svoje specifične karakteristike, koje su prikladne za različite stilove kuhanja. Osim toga, svijet neprijanjajućih površina neprestano raste i ponekad se u njemu teško snaći. Stoga ćemo u ovom članku pobliže pogledati njegove klasične predstavnike, kao i originalne patentirane površine renomiranih marki.
PTFE
Ako tražite tavu koja je iznimno jednostavna za korištenje i čišćenje, PTFE (obično poznat kao teflon) vas neće razočarati. Zahvaljujući svojoj neljepljivosti, omogućuje pripremu jela s minimalnom količinom masnoće, što je odlično za zdravije kuhanje. Ali morate paziti na pregrijavanje i koristiti nježan pribor kako se površina ne bi oštetila.
- Značajke: Izvrsna neljepljivost, lako čišćenje, zahtijeva nježno rukovanje.
- Prednosti: Idealno za niskomasno kuhanje, ne zahtijeva ulje, otporno na kiseline. Teflonske tave su također uglavnom vrlo lagane i njima se lako rukuje.
- Nedostaci: Iako od 2015. neljepljive površine ne smiju sadržavati štetne PFOA, ipak su osjetljive na visoke temperature, i to iznad 260 °C. Istodobno je potrebno koristiti isključivo nježan pribor kako se površina ne bi oštetila.
Najbolje neprianjajuće tave prema ocjenama kupaca
Naš savjet
Pročitajte i
Istina o teflonu
O teflonu kruže brojni mitovi i predrasude. Koliko je zapravo zdravstveno siguran?
Titanijum
Titanijske tave cijenit će oni koji žele kombinaciju izdržljivosti i neljepljivosti. Vrlo su otporne na ogrebotine i omogućuju kuhanje bez ulja. Njihova viša cijena nadoknađena je dugim vijekom trajanja i izvrsnom raspodjelom topline. Unatoč očekivanjima, tave od titana standardno su teške kao i one od čelika, iznimka je lagana linija titan tave Woll Diamond Lite.
- Značajke: Visoka otpornost, dugi vijek trajanja, često kombinacija s drugim materijalima za bolju neprijanjanje.
- Prednosti: Ne zahtijeva ulje, otpornost na ogrebotine, ravnomjerna raspodjela topline.
- Nedostaci: Viša cijena, nešto veća težina.
Visoko otporne titan tave
Keramika
Keramičke tave imaju glatku mineralnu površinu koja se ističe jednostavnim održavanjem i otpornošću na visoke temperature. Popularne su zbog svog elegantnog izgleda i jednostavne uporabe. Međutim, s njima treba postupati pažljivo – površina je osjetljivija na oštećenja i s vremenom može brže izgubiti svoju neprijanjajuću sposobnost od drugih vrsta tava.
- Značajke: Mineralna površina, glatka i čvrsta na dodir.
- Prednosti: Visoka toplinska otpornost, jednostavno čišćenje, atraktivan dizajn.
- Nedostaci: Niža mehanička otpornost, kraći vijek trajanja neprijanjajućeg efekta.
Patentirani materijali proizvođača
Vodeći proizvođači neprestano se posvećuju razvoju novih, patentiranih materijala i njihovih kombinacija kako bi postigli ne samo popularnu neljepljivost, već i jamčili najdulji mogući vijek trajanja, otpornost i zdravstvenu ispravnost. Neke od njih vrijedi detaljnije pogledati:
Tefal
Natural Force
Linija Natural Force tvrtke Tefal ponosi se patentiranom površinom Mineralia+ koja je neljepljiva i iznimno izdržljiva, zahvaljujući obogaćivanju kalcijevim silikatom – materijalom koji je prirodan i tvrd poput željeza. Vadi se izravno iz zemlje i u njegovoj se proizvodnji ne koriste nikakve kemikalije, stoga je potpuno siguran za uporabu u kuhinji.
Tave opremljene ovom tehnologijom prikladne su za svakodnevno kuhanje, što omogućuju uz minimalnu količinu masnoće.
Tave Tefal - idealne za nezahtjevno kuhanje
Woll
Diamond Lite
Woll koristi tehnologiju Diamond Lite koja kombinira titanijum s dijamantnim česticama. Ova površina osigurava iznimnu otpornost na ogrebotine i ravnomjernu raspodjelu topline. Dijamantna struktura dodatno povećava trajnost tave i olakšava njezino čišćenje.Woll Diamond Lite tave
Woll tave - iznimno izdržljive
De Buyer
Choc
Čak ni popularni De Buyer na području neljepljivih tava ne zaostaje i nudi liniju Choc. Riječ je o profesionalnim tavama s ultra neljepljivom površinom koja se sastoji od pet slojeva PTFE (ne brkati s PFOA ili PFOS).
Ove tave izrađene su od lijevanog aluminija koji pruža izvrsnu toplinsku vodljivost, a njihova neljepljiva površina osigurava ugodnu pripremu delikatnih jela, poput ribe ili jaja.
Popularne De Buyer Choc tave
WMF
PermaDur i Profi Resist
PermaDur površina marke WMF temelji se na inovativnom PTFE sloju koji je iznimno otporan na mehanička oštećenja. Ova tehnologija omogućuje dugotrajnu uporabu bez gubitka neljepljivih svojstava i jednostavno održavanje.
Linija Profi Resist zatim podiže Permadur neljepljivu površinu na višu razinu. Dno tave je, naime, opremljeno mrežicom od nehrđajućeg čelika u obliku saća ispunjenom neljepljivim slojem, koji je tako tom strukturom savršeno zaštićen od mehaničkih oštećenja, što dodatno produljuje vijek trajanja tave.
Kvalitetne WMF tave
Kako onda odabrati pravu tavu s neprijanjajućom površinom?
Prilikom odlučivanja dobro je razmotriti koju vrstu jela najčešće pripremate, koliko su vam važni trajnost i jednostavnost održavanja, kao i vaše preferencije u vezi sa zdravim kuhanjem.
Svaki materijal ima svoje opravdanje, bilo da tražite trajnost, ekološku prihvatljivost ili jednostavnu upotrebu. Stoga odaberite pravu tavu prvenstveno na temelju svojih potreba.