Noževi za lososa

3 items total
Nož za lososa GOURMET, 29 cm, Wüsthof
Nož za lososa GOURMET, 29 cm, Wüsthof
Online na zalihama (3 pcs)
80,84 €
WU1035047029
Nož za lososa PROFESSIONAL "S", Zwilling
178 € –30 %
124 €
ZW31122311
Nož za lososa FOUR STAR, 31 cm, Zwilling
Outlet
150 € –43 %
85,50 €
ZW31082311

Noževi za losos – pripremite veliku ribu bez oštećenja

Treba li mi nož za losos u kuhinji?

Filetiranje, rezanje i skidanje kože većih riba poput lososa, tune ili oslića zahtijeva korištenje posebnog noža, pa ako ovu vrstu ribe pripremate redovito, možda bi bilo dobro kupiti odgovarajući nož za losos. Ova vrsta noža ima tanku, savitljivu i oštru oštricu dugu oko 30 cm koja se može lako provući između kože i mesa ribe, a da je pritom ne podere ili podere, kao što može biti slučaj kada koristite uobičajeni kuharski nož ili nož za kruh.

Nož za losos također je savršen za rezanje ultratankih kriški dimljenog lososa jer struktura oštrice sprječava lijepljenje sirove ribe.

Koji je najlakši način za guljenje kože lososa?

Riblja koža lososa može se pržiti u vrućoj tavi dok ne postane hrskava i ukusna, međutim, ako trebate filetirati svoj losos, upotrijebite upute u nastavku da to učinite:

  • Izvadite kosti lososa. Ribarnice obično sjeckaju losos na komade i otkoštaju ga prije prodaje, no ponovno provjerite je li losos bez kostiju. Kosti igle bit će izložene za jednostavno uklanjanje ako položite stranu zdjele s lososom prema dolje na rub zdjele.
  • Stavite losos s kožom prema dolje na dasku za rezanje
  • Napravite mali rez između kože i mesa i stavite nož za losos ili neki drugi oštar nož između kože i mesa. Čvrsto držite ribu za kožu, spustite nož prema koži i polako gurnite nož između kože i mesa.
  • Okrenite nož tako da bude paralelan s daskom za rezanje i jednom rukom čvrsto držeći kožu lososa, a drugom pilite meso lososa u suprotnom smjeru odvajajući kožu lososa od mesa lososa. Pazite da meso ne zarežete preduboko tako da nož držite paralelno s daskom za rezanje, što bliže koži.

Noževi za losos izvrsni su kuhinjski pomoćnici i ako su kvalitetni služit će vam godinama. Izrađeni od vrhunskog nehrđajućeg čelika ostaju bez hrđe i oštri jako dugo vremena. U Kulina pronaći ćete noževe za losos vrhunske kvalitete renomiranih marki kao što su Zwilling i Wüsthof.

Kako se brinuti za svoj nož za losos?

Kuhinjski noževi su velika investicija pa ako želite da vaš nož za losos traje dugo, slijedite ova jednostavna pravila za čišćenje i čuvanje noževa:

  • noževi se često mogu prati u perilici posuđa, ali preporučujemo da nož čistite ručno jer deterdženti za perilicu posuđa mogu oštetiti površinu čelične oštrice
  • ako nož ima drvenu dršku, ne stavljajte ga u perilicu posuđa
  • kako se drvene drške ne bi osušile, redovito ih namažite lanenim uljem ili pčelinjim voskom
  • odvojeno čuvajte svoj nož za losos (ako je moguće, koristite kutiju za noževe)
  • redovito oštrite svoj nož