Tave - vodič za kupovinu

Tave su dio osnovne opreme svake kuhinje. Baš kao noževi ili posuđe. Stoga je vrijedno obratiti pozornost na njihov izbor. Kvalitetna tava nije sezonski trend, već investicija. Zahvaljujući pravilnom održavanju, služit će vam dugi niz godina, a prije svega - svidjet će vam se. Na primjer, ako kupite dobro meso, nećete moći pripremiti dobar odrezak ako imate tanku, iskrivljenu tavu – pa makar bili i David Copperfield!

Kako odabrati dobru tavu?

 

Tave biramo:

 • prema veličini  (broj osoba)
 • prema vrsti štednjaka (prikladne za plinske, elektične, indukcijske štednjake, po mogućnosti prikladne i za pećnice),
 • prema hrani koju spremamo (univerzalne tave ili namjenske tave za određenu hranu - grill, wok ili palačinci)
 • prema materijalu - skoro sve

Univerzalna srednja tava za prženje promjera 25-30 cm osnova je svakog doma. Pogodna za kuhanje za cijelu obitelj, u nju će lako stati 3-4 komada mesa. Manja tava (do 24 cm) bit će dovoljna ako ste samci ili imate partnera i ne kuhate prečesto. Dobro će vam poslužiti i kao dodatna tava. Međutim, jedna tava obično nije dovoljna. Zato odaberite drugu, dodatnu tavu ovisno o tome što najčešće kuhate:

Osnovna kuhinjska oprema = 1 univerzalna tava

 1. univerzalna tava - praktično odgovarajuća za sve vrste jela, jedna je dovoljna za početak
 2. duboka tava - za pripremu umaka, povrća i gulaša (sauté ili wok)
 3. tava prilagođena jelima koja najčešće spremate - manja "praktična" (na primjer za prženje jaja za jednu osobu) ili posebna tava (tava za palačinke ili grill tava).

 

tmp

Honza Hajný, menadžer Chefparade kuharske škole

Nijedan kuhar ne može bez kvalitetne tave. Primjerice, kada su odresci u pitanju, za pripremu odličnog sočnog odreska nije potrebno samo kvalitetno meso, već i kvalitetna tava. Odrezak treba pržiti u zagrijanoj tavi koja dobro i ravnomjerno provodi toplinu. Stoga profesionalci najčešće biraju tradicionalne tave od čelika ili lijevanog željeza. Idealno je ako ima ručku koja se ne zagrijava što omogućuje udobno rukovanje. Neka kuhanje bude zabavno.

 

Osnovne vrste tava

Pitate se zašto kupiti posebnu tavu za palačinke ili azijska jela? Treba li vam uopće? Pa uvijek možete koristiti univerzalnu tavu. Ali ako često kuhate, jedna tava neće biti dovoljna. A ako svojoj djeci svake nedjelje pravite palačinke, svidjet će vam se tava za palačinke. Koje su prednosti specijaliziranih tava?

Tave

Univerzalna tava

Ima široku primjenu, pogodna je za prženje, pečenje, kuhanje i flambiranje. Ako ima poklopac može poslužiti i za pirjanje. Bez nje jednostavno ne možete, stoga se nemojte bojati uložiti više novca pri kupnji. Dostupna u nekoliko veličina prilagođenih broju osoba za koje kuhate.

Odaberite

Grill pans

Grill tava

Na dnu ima rešetke/utore - slične rešetki za roštilj. Sokovi teku u utore, te se lako mogu izliti i koristiti npr. za umak. Utori daju odrescima i povrću bolji izgled, a čine ih i hrskavima.

Odaberite

Wok tave

Wok tava

Specifičan oblik omogućuje ravnomjernu raspodjelu topline po posudi, što vam omogućuje pripremu veće količine jela odjednom. Savršena je za pripremu azijskih jela, povrća ili brzih obroka.

Odaberite

 

Tava za palačinke

Crepe tava za palačinke

Ima vrlo niske rubove. Zahvaljujući tome, okretanje palačinki lopaticom ili vještim i maštovitim zamahom vrlo je jednostavno.

Odaberite

Tave za palačinke

Tava za palačinke

Nema više svađe tko će prvi dobiti palačinku. Nezaobilazna u obiteljskim kućanstvima, može se koristiti i za prženje jaja, palačinki od krumpira ili slanine.

Odaberite

tave za pirjanje

tava za pirjanje

Tava za pirjanje i umake u jednom. Šira i dublja od uobičajene tave. Odlična za pripremu umaka, curryja, variva (ako je s poklopcem) itd.

Odaberite

 

Izbor materijala je ključan za tavu. Lako je odabrati atraktivnu laganu tavu po razumnoj cijeni koja obećava prekrasnu površinu koja se ne lijepi i jednostavno rukovanje. Ali budite pažljivi. Problem s jeftinijim neljepljivim površinama je njihov kratak vijek trajanja (lako se grebu, površina se ljušti i ubrzo više nisu neprianjajuće) i materijal koji se koristi (izbjegavajte materijale koji uključuju PFOA i PTFE jer je njihova sigurnost za zdravlje u najmanju ruku upitna ).

Lagana tava može biti zabavna za rukovanje. Ali opet, budite oprezni. Što je tava lakša, to ćete je teže održavati toplom. Može se brzo zagrijati, ali čim u nju stavite hladno meso ili povrće, brzo se ohladi i u njoj nećete moći ništa spremiti. A dobro prženje izvor je okusa. Visoka izravna temperatura ključna je za stvaranje karameliziranog sloja na površini mesa, koji će zadržati sokove unutra i napraviti ukusnu, hrskavu koricu na površini. Ako meso pusti sok, pirjat ćemo ga, a ne pržiti. Lagani, tanki materijali također imaju neugodnu osobinu da se lako savijaju. I logično, gdje je došlo do savijanja tu nema topline. Osim toga, ulje teče na strane, pa hrana gori u sredini, a na rubovima je okupana uljem.

 

Tave s neprijanjajućim premazom

Tave s neprijanjajućim premazom

Kod tava s neprijanjajućim premazom kvaliteta je najvažnija. Birajte marke koje osiguravaju da materijal ne sadrži PFOA i PTFE (najčešće korišteni u proizvodnji teflonskih tava). Kvalitetne tave s premazom protiv prianjanja obično su teže jer imaju slojevito, čvrsto dno. Baza obično ima laganu aluminijsku jezgru koja ima izuzetna vodljiva svojstva i dobro raspoređuje toplinu. Međutim, aluminij nije pogodan za kontakt s hranom i lako se deformira. Zato se često kombinira s čelikom i modernim legurama, titanom ili keramikom. Renomirani proizvođači nastoje postići najveću moguću trajnost modernih površina kako bi izbjegli ogrebotine, što je obično najveći nedostatak neprijanjajućih površina.

Odaberite neprijanjajuću tavu

 

Čelične tave

Ako ste ozbiljni u kuhanju, čelična tava je očigledan izbor. Naći ćete je u kuhinjama većine profesionalnih kuhara. Čelik je tradicionalni materijal koji je 100% prirodan i ima izvrsna svojstva za kuhanje. Ravnomjerno raspoređuje toplinu i također je održava. Čelik s vremenom dobiva na kvaliteti i ne morate brinuti o pocrnjenju. Tavu je potrebno "zapaliti" prije prve uporabe i obično ju je dovoljno obrisati papirnatim ručnikom. Francuski brend De Buyer je ikona u proizvodnji čeličnih tava.

Odaberite vašu čeličnu tavu

Čelična tava

 

Tave od nehrđajućeg čelika

Tave od nehrđajućeg čelika

Nehrđajući čelik je super otporan materijal. Velika prednost koju ima u odnosu na čelik je što ne hrđa. Osim toga, ne upija mirise hrane i nije sklon grebanju. No, mnogima se ne sviđa njegova "ljepljivost". Međutim, čak se i nehrđajući čelik može spaliti kako bi se stvorila površina koja se gotovo ne lijepi (vidi dolje). Osim toga, mnogi proizvođači pokrivaju svoje tave od nehrđajućeg čelika neprianjajućim premazom.

Odaberite tavu od nehrđajućeg čelika

 

Bakrene tave

Mogu biti savršen ukras u našoj kuhinji, ali su i prilično zahtjevne kada je u pitanju održavanje, a cijena ih čini jednom od najvećih investicija u kuhinju. Ali... to će vam se odužiti! Bakrene tave nikad ne izlaze iz mode, bit će uzrok ljubomore, a kuhanje u njima bit će užitak zahvaljujući instant provođenju topline. Unutarnji sloj je obično izrađen od nehrđajućeg ili pocinčanog čelika i održavate ga na isti način kao i posuđe od nehrđajućeg čelika. Majstori bakrenih dragulja su francuski brendovi Mauviel i De Buyer.

Odaberite bakrenu tavu

Bakrena tava

 

Sumirajmo važne parametre koje treba uzeti u razmatranje prilikom odabira tave:

 • da li je tava odgovarajuća za vrstu štednjaka koji imate?
  To je ono s čime se većina vlasnika indukcijskih ploča bori. Bakar je potpuno neprikladan za ove štednjake, a lijevano željezo nije baš najbolji "prijatelj" jakoj indukciji. Uvijek provjerite preporuke proizvođača za vaš proizvod.
 • da li je možete koristiti u pećnici?
  Obično se radi o materijalu ručke, a u slučaju neprianjajućih površina o vrsti materijala koji koristi proizvođač. Opet, svakako provjerite specifikacije svakog proizvoda.
 • da li je prikladno za perilicu posuđa?
  Ako imate kvalitetnu tavu, prihvatite činjenicu da je ne smijete prati u perilici posuđa. Čelik, lijevano željezo i bakar trebali bi imati što manje kontakta s vodom i deterdžentima. Tave od čelika i lijevanog željeza mogu se obrisati papirnatim ručnikom. Uljni film sprječava hrđu uzrokovanu vlagom u zraku i povećava neprianjajuća svojstva površine.

 

Jeste li zabrinuti zbog tava koje se ne prodaju kao "neprianjajuće"? Nije potrebno. Željezo/čelik i lijevano željezo su prirodno neprianjajuće površine. A njihova se svojstva čak i poboljšavaju korištenjem. Ono što je važno, prije prve uporabe "zapalite" tavu.

Termička obrada tave

Tavu isperite kipućom vodom i dobro osušite. U tavu ulijte ulje do visine oko 1 mm i zagrijte ga na srednjoj vatri oko 5 minuta (dok ne počne dimiti). Pustite da se tava ohladi, zatim ocijedite ulje a tavu obrišite kuhinjskim papirnatim ubrusom.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, menadžer odjela kupovine u Kulina

U sklopu osnovne kuhinjske opreme preporučamo jednu univerzalnu tavu renomiranog proizvođača, npr. francuskog brenda  De Buyer  ili njemačkih brendova WMF or WOLL.

Zasigurno nećete pogriješiti ako odaberete tavu od čelika, lijevanog željeza ili titana. One će vas odlično služiti dugi niz godina ako ih pravilno održavate.