Čišćenje i održavanje kuhinje

caj

Kako očistiti i pravilno organizirati kuhinju - 6 praktičnih savjeta i najboljih proizvoda za savršenu organizaciju kuhinje

Organiziranje vaše kuhinje ključan je korak ako želite da vaš prostor bude funkcionalan, jednostavan za korištenje i da ga je lako održavati čistim. Ako planirate očistiti svoju kuhinju i pobrinuti se da vam stvari koje trebate uvijek budu pri ruci i tamo gdje trebaju biti, morate započeti s nekim osnovnim savjetima za organiziranje i nabavom potrebnih dodataka. Slijedite naš vodič korak po korak kako očistiti svoju kuhinju i provjerite naš veliki izbor praktičnih i izdržljivih, ali i elegantnih dodataka koji su ključni ako želite savršeno organizirati svoju kuhinju.

Što ćete pronaći u ovom vodiču za kupovinu: 

1/ Kako očistiti kuhinju? Vodič korak po korak.
2/ Moderne kante za otpatke
3/ Organiziranje vaše kuhinjske radne ploče
4/ Organiziranje vaših kuhinjskih ormarića i ladica
5/ Skladištenje hrane - organiziranje vaše smočnice & zaliha hrane
6/ Organiziranje vašeg sudopera
7/ Kuhinjski tekstil

 

 • Očistite nered u vašoj kuhinji, a dok to radite… budite čvrst momak, loš policajac, bez isprika, bez krivnje. Oslobodite se sentimentalnog nereda i jednostavno bacite sve stvari koje ne koristite ili koje niste koristili zadnjih godinu dana. Pobrinite se da vaša kuhinja uvijek bude bez nereda. To će olakšati svakodnevno kuhanje i učinit da uživate u kuhinji, pa ako želite proljetno čišćenje započeti vađenjem svega iz kuhinjskih ormara i ladica, uzmite svaki predmet u ruke i odlučite hoćete li ga zadržati ili baciti.
 • Odlučite gdje ćete staviti stvari u svoje kuhinjske ormariće i ladice , a dok to radite mislite o „učinkovitost“. Svoje kuhinjske dodatke držite tamo gdje će biti nadohvat ruke kad god i gdje god vam trebali. Opće pravilo je držati predmete koje najviše koristite na razini očiju, a predmete koje rijeđe koristite dalje ili više.

 

 • Organizirajte svoje kuhinjske dodatke po zonama:
  ZONA 1: svakodnevni tanjuri, zdjele, osnovno stakleno posuđe, šalice, pribor za jelo (lako dostupno, blizu perilice posuđa ako je moguće)
  ZONA 2: posuđe i dodaci koji se koristi pri kuhanju - lonci, tave, daske za rezanje, lopatice, drvene žlice, zdjele za miješanje, začini (blizu štednjaka i pećnice)
  ZONA 3: smočnica ili ormarići na izvlačenje - suha hrana, začini, veći kuhinjski dodaci ili kuhinjski uređaji koje ne koristite svakodnevno
  ZONA 4: kanta za otpatke i područje sudopera – organizirajte svoj otpad, sredstva za čišćenje, pribor za pranje posuđa ispod ili oko područja sudopera
  ZONA 5: tea & stanica za kavu: čaj i kavu, kao i sve dodatke za čaj i kavu treba držati pored šalica i kuhala za vodu
  ZONA 6: elegantno posuđe za večeru, pladnjevi za posluživanje, stakleno posuđe i dodaci za bar koje obično koristite samo kada imate goste. Ako je moguće, ove stvari držite u drugom dijelu kuće (blagovaonici ili dnevnoj sobi)

 • Istresite žitarice, pecivo, tjesteninu, rižu, grickalice i drugu suhu hranu u prozirne posude za hranu, košare ili druge vrste kuhinjskih posuda. Imat ćete više mjesta, bolje će se čuvati i moći ćete vidjeti i brže pronaći sve sastojke koji su vam potrebni. 
 • Koristite organizatore i pregrade za ladice, koristite različite vrste kućinskih organizatora, iskoristite vrata vaše smočnice i ormarića, postavite viseće police i kuke, iskoristite zidove i vrata kako biste sve fino organizirali i učinili lako dostupnim.
 • Slijedite plan čišćenja kuhinje – kada je riječ o svakodnevnom čišćenju, pobrinite se da uvijek slijedite isti, jednostavan plan čišćenja. Na primjer: očistite radne ploče i stol, operite suđe/napunite perilicu posuđa, očistite ploču štednjaka, obrišite radne površine, očistite sudoper i iznesite smeće. Kompliciraniji poslovi poput brisanja poda, uklanjanja kamenca s kuhala za vodu ili čišćenja kuhinjskih ladica mogu se raditi na određene dane u tjednu ili mjesecu

 

Organiziranje kuhinjskog otpada oduvijek je bio veliki izazov, a sada kada smo svjesni utjecaja razvrstavanja otpada na naš okoliš, moglo bi postati još veći izazov. Ali vrhunski proizvođači kanti za otpatke brinu se da nemate problema pri zbrinjavanju otpada – ni kada je u pitanju trajnost i praktičnost kanti za otpatke koje nude niti kada razmišljate o modernom izgledu vašeg kuhinjskog prostora.

Gdje držati kantu za otpatke?

Tradicionalno svoju kantu za otpad obično držite ispod sudopera, što je odlično rješenje za male kuhinje ili male obitelji. Međutim, kada želite razvrstati svoje smeće, kada vaša obitelj proizvodi mnogo otpada ili kada imate veliku kuhinju, možda biste trebali razmisliti o odabiru vanjske kante. No, nemojte paničariti! Moderne kante za otpatke izgledaju sjajno, a ponekad ni ne izgledaju poput kante.

Koje vrste kanti za otpad su dostupne?

U Kulini nudimo veliki izbor kanti za otpatke jednog od najpoznatijih proizvođača kuhinjskih dodataka, Brabantije. Brabantia je specijalizirana za praktična i elegantna rješenja za moderne domove, uključujući upravljanje otpadom za svaku vrstu i veličinu kuhinje i obitelji. U svom katalogu nudi kante za otpatke u svim veličinama, bojama i sa različitim praktičnim značajkama. Među njima ćete pronaći:

 • kante s pedalom s jednim, dva ili tri odjeljka za razvrstavanje otpada
 • ugradbene kante za otpatke (mogu se montirati s unutarnje strane vrata vašeg podnog ormarića)
 • kante na dodir u svim veličinama i bojama - elegantne i moderne kante za otpatke za vani
 • složive kante za otpatke
 • kante za kompostirani otpad
 • stolne kante
 • posebno čvrste i kompostabilne vreće za smeće

Kao što vidite, mogućnosti savršenog organiziranja kuhinjskog otpada su prilično široke. Sve što trebate učiniti je odabrati savršeno rješenje za svoj dom i kuhinju.

Pogledajte sve kante za otpatke

 

Ako želite uživati u provođenju vremena u svojoj kuhinji, ako želite imati dovoljno prostora za pripremu hrane i ako želite imati osjećaj dobro organiziranog, čistog prostora oko sebe, pobrinite se da vaše radne ploče budu bez uredne i što funkcionalnije. Kako biste to postigli, trebat će vam određeni kuhinjski dodaci koji organiziraju radne ploče.

Daske za rezanje – održavajte ih modernim i čistim!

Gdje odložiti dasku za rezanje?

Sljedeća stvar koju držite na kuhinjskoj radnoj ploči je daska za rezanje ili set dasaka za rezanje. Ovisno o stilu vašeg interijera, možete ih na moderan način prisloniti uza zid, (pogotovo ako se odlučite za drvene daske različitih veličina) kupite set s posebnim stalkom ili ih jednostavno sakrijte u kuhinjsku ladicu, ali ne zaboravite da im treba malo cirkulacije zraka da se dobro osuše.

Kako očistiti daske za rezanje?

Bez obzira koji način odlaganja dasaka za rezanje odabrali, pazite da ih čistite i koristite na pravilan način kako ne bi prenijeli klice. Ne zaboravite da je jedno od osnovnih pravila korištenje različitih dasaka za rezanje mesa, kruha ili povrća. Nikada ne stavljajte drvenu dasku za rezanje u perilicu posuđa. Očistite ih odmah nakon upotrebe, obrišite i povremeno začinite s malo ulja.

Određene daske za rezanje dostupne u Kulini puno su više od standardnih dasaka za rezanje. Imaju utore za skupljanje mrvica ili soka, pojedine su sklopive i olakšavaju prebacivanje nasjeckane hrane u lonac ili tavu dok pojedine dolaze sa stalkom ili su u kompletu. Odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama ili onu koja vam se najviše sviđa. Važno je – koristit ćete je svaki dan!

 

Stalci za noževe – držite vaše noževe na sigurnom i pri ruci!

Koji je jedan od kuhinjskih alata koji najčešće koristite u svojoj kuhinji? Nož! I zato je jako važno da noževe uvijek imate pri ruci, lijepo pospremljene u elegantnom stalku za noževe ili na magnetskom stalku za noževe.

Zašto je važno noževe držati u stalku za noževe?

Držanje noževa na ili iznad radne ploče također ima još jednu prednost u odnosu na držanje u kuhinjskoj ladici. Štiti oštrice vaših noževa i drži ih odvojenima kako bi duže ostale oštre. Provjerite čistite li blok noževa redovito i pridržavate li se uputa proizvođača pri tome.

 

Kutije za kruh – zašto ih trebate kupiti?

Gdje treba čuvati kruh?

Ako nemate smočnicu, kruh vjerojatno spremate na radnu površinu ili u kuhinjsku ladicu. Kruh nikada ne smijete čuvati u hladnjaku ili blizu izvora topline. Kruh treba čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu, a odgovarajuća kutija za kruh savršen je izbor. Koja je kutija za kruh najbolja?

Kvalitetne kutije za kruh izrađene su od materijala koji su sigurni za hranu, omogućuju cirkulaciju zraka, lako se čiste i čuvaju vaš kruh dulje svježim. Neke od njih imaju funkcionalne značajke kao što su poklopci koji služe kao daske za rezanje. Odaberite kutiju za kruh koja odgovara količini kruha koju obično kupujete i koja najbolje odgovara stilu vaše kuhinje. U Kulini ćete pronaći veliki izbor kutija za kruh u različitim bojama i stilovima. Možete odabrati funkcionalne kutije za kruh od nehrđajućeg čelika tvrtke Brabantia ili WMF, drvene i keramičke kutije tvrtke Continenta ili elegantne kutije tvrtke Alessi.

 

Organizatori pribora – osigurajte svojim žlicama za miješanje i okretačima odgovarajuće mjesto

Neka vam kuhinjski dodaci i posuđe uvijek budu pri ruci dok kuhate. Ako ste dešnjak, držite svoje osnovno posuđe poput kuhinjske kutlače, žlica za miješanje ili kuhinjske lopatice desno od štednjaka (u kuhinjskoj ladici ili u organizatoru za posuđe). Lijevo od štednjaka držite kuhinjsko posuđe i pribor koji ne koristite tako često (preša za češnjak, otvarač za konzerve, batići za meso, hvataljke itd.)

Vaši organizatori za posuđe ne moraju biti dosadni! Unesite malo stila u svoju kuhinju i odaberite organizatore koji će unijeti karakter u vašu kuhinju ili koji će odgovarati njenom stilu.

Pogledajte organizatore posuđa

 

Držači papirnatih ručnika - najbolji prijatelji svakog kuhara!

Posljednji, ali ne manje važan… držač papirnatih ručnika, najbolji prijatelj svakog kuhara! Korištenje papirnatih ručnika u kuhinji je higijenski i ugodno, osim ako vam s vremena na vrijeme ne padne s radne površine na pod ili vam je teško jednom rukom otkinuti onoliko listova koliko vam je potrebno. Ali imati odgovarajući držač za papirnate ručnike izgleda super i olakšava posao pa se pobrinite da nabavite onaj koji odgovara stilu vaše kuhinje.

Pogledajte držače za papirnate ručnike

 

Kulina savjet

Mnoge osobe začine drže u svojim kuhinjskim ladicama ili smočnici, ali zapravo ih koristite dok kuhate i zato ih je držati u blizini štednjaka. Možete koristiti posebnu policu za začine na radnoj površini ili montirati stalak ili policu za začine iznad radne površine kako bi vam uvijek bili pri ruci kada vam zatrebaju.

 

Kada organizirate svoje kuhinjske ormariće i ladice, pokušajte zajedno grupirati predmete kao što su svi vaši proizvodi za pečenje, pribor, posuđe, čaše, posuđe za kuhanje, mali kućanski aparati itd. Ovo ima smisla jer kada nešto radite, odjednom možete zgrabiti sve što vam treba odjednom.

Kako organizirati kuhinjske ladice?

Za savršenu organizaciju vaših kuhinjskih ladica koristite drvene ili plastične kutije za odlaganje koje se mogu vaditi, kao i organizatore ladica (uključujući organizatore ladica za pribor za jelo) i podesive drvene pregrade. Razvrstajte manje predmete i pribor prema tome kada i gdje ih koristite. Označite kutije kako biste što brže mogli pronaći ono što tražite.

Kako organizirati svoje kuhinjske ormariće?

Kako biste najbolje iskoristili svoje kuhinjske ormariće i učinili ih što praktičnijim, upotrijebite organizatore za ormariće, mrežice i organizatore za ispod polica, police za kuhinjske ormariće koje se mogu slagati i sve vrste pametnih rješenja za uređenje ormarića koja će vam omogućiti da udvostručite prostor na policama i izbjegnete nedostata prostora između polica.

Kako čuvati lonce i tave?

Svoje posuđe možete držati u ladicama & za lonce i tave ili postaviti viseći stalak za njih na zid ili ispod svojih ormarića ili stropni stalak za lonce iznad vašeg kuhinjskog otoka.

Odlučite li svoje tave držati u kuhinjskim ladicama, trebali biste razmisliti o kupnji posebnih pregrada za njih kako biste izbjegli ogrebotine koje bi mogle uništiti neprijanjajući sloj. Također možete koristiti mrežaste organizatore za poklopce ili držače za poklopce koji se mogu montirati na unutarnju stranu vaše smočnice ili vrata kuhinjskog ormarića.

Za određena pametna rješenja za vaše kuhinjske ormariće i ladice, pogledajte našu ponudu organizatora pribora za jelo u ladicama i druga pametna rješenja.

Kuhinjski organizatori

Kulina savjet

Ako ste sretnik sa smočnicom, nabavite si organizator za vrata kako biste iskoristili unutarnju stranu vrata smočnice. Prilikom organiziranja svaki prostor je bitan!

 

Kuhinja je prirodno mjesto gdje pripremate i kuhate hranu pa je pravilno čuvanje namirnica – bilo da se radi o suhim sastojcima koji se koriste za pripremu hrane ili o čuvanju već pripremljenih jela važan dio organizacije svake kuhinje.

Kako čuvati suhu hranu?

Suhe sastojke bi idealno trebalo čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu kao što je smočnica ili zatvoreni kuhinjski ormarić. Preporučeno vrijeme čuvanja za sušenu hranu kreće se od 4 mjeseca do 1 godine, ali što je viša temperatura, to je vrijeme skladištenja kraće.

Ako je mjesto na kojem čuvate suhu hranu mračno, možete koristiti prozirne posude i staklenke. Glavna prednost ovih posuda je što odmah možete vidjeti što se nalazi u njima i što možete brže pronaći stvari i kuhati. Također, prozirne posude za čuvanje hrane čine unutrašnjost vaših kuhinjskih ormarića ili hladnjaka urednijim i organiziranijim.

Ako se odlučite za keramičke ili druge vrste posuda koje nisu prozirne, koristite lijepe naljepnice za označavanje. Označavanje također može biti korisno za organiziranje malih posuda u ladicama – stavite naljepnicu na poklopce kako biste mogli brzo identificirati njihov sadržaj.

U Kulini ćete pronaći široku ponudu posuda za čuvanje hrane uključujući staklene tegle i plastične posude različitih oblika, boja, stilova i veličina. Upotrijebite ih u smočnici ili u kuhinjskim ormarićima i odaberite posude koje se mogu složiti ili elegantne staklenke za hranu kako biste hranu koju najčešće koristite držali na kuhinjskoj radnoj površini uvijek pri ruci. Imajte na umu da je važno odabrati visokokvalitetne posude izrađene od materijala bez BPA koji ne ispuštaju štetne tvari u dodiru s hranom.

Pogledajte posude za čuvanje hrane

 

Kako spremate gotova jela?

Najbolji način za čuvanje gotove hrane je korištenje staklenih posuda prikladnih za korištenje u hladnjaku. Sigurne su za hranu, imaju nepropusne poklopce i najbolje su za čuvanje ostataka ili gotovih jela. Možete ih kupiti zasebno ili u praktičnim setovima u veličinama prikladnim za različitu hranu.

Za prijevoz svoje domaće hrane i nošenje hrane na put – u školu ili u ured, pogledajte naš izbor kutija za hranu.

Pogledajte kutije za jelo

 

Kako organizirati prostor za sudoper? Pranje posuđa nikada nije bilo tako… moderno! Vjerovali ili ne, dodaci za pranje posuđa pomoći će vam ne samo da doista operete posuđe, već i da ga higijenskim, a prostor oko sudopera organizirate na elegantan i praktičan način.

Dodaci za pranje

Među dodacima za pranje posuđa koji su dostupni u Kulini pronaći ćete mnoge dodatke koji će vaš sudoper učiniti ne samo puno bolje organiziranim, već i higijenskijim. Vjerojatno znate da kuhinjske spužve i krpe za pranje suđa sadrže više bakterija nego kuhinjske četke, a ako ih držite u sudoperu, postaje još gore jer se ne osuše kako treba. U Kulini vam nudimo različita rješenja za vaše područje za pranja suđa koja će riješiti ove dodatke, a ujedno će učiniti da vaš sudoper izgleda bolje.

U našoj ponudi dodataka za pranje posuđa pronaći ćete izdržljive i elegantne četke za suđe s ugrađenim dozatorima sapuna ili vakuumske čaše za jednostavno odlaganje, posebne police i organizatore za četke za suđe, sapun ili spužve za suđe koje možete staviti izvan sudopera ili ih objesiti iznutra, dozatore za deterdžent ili posude za pranje posuđa.

Dodaci za pranje

 

Stalci za sušenje posuđa

Trebate li stalak za sušenje posuđa?

Ako ne koristite perilicu posuđa tako često, ako živite sami ili ako ne kuhate kod kuće, vjerojatno vam treba stalak za sušenje posuđa. Prestanite biti nezadovoljni jer u Kulini ćete pronaći prilično široku ponudu modernih i elegantnih stalaka za sušenje posuđa, posuda za ocijeđivanje posuđa (također sklopivih), ocjeđivače pribora za jelo i podloge za sudopere. Njihov dizajn nije samo jednostavan i elegantan, već imaju i mnoge praktične značajke koje će vam olakšati život za sudoperom. Njihov dizajn nije samo jednostavan i elegantan, već nude i mnoge praktične značajke koje će vam olakšati život za sudoperom.

Stalci za sušenje posuđa

 

Kakav kuhinjski tekstil trebate koristiti u svojoj kuhinji?

Kuhinjski tekstil vrlo je važan kada se radi o održavanju vaše kuhinje čistom, sigurnom i modernom. Kuhinjske krpe pomažu vam u pranju posuđa, vaša kuhinjska pregača je vaše odijelo za kuhanje i posluživanje gotovih jela na stol, a vaše rukavice za pećnicu i podmetači za lonce štite vas od vrućine i sprječavaju da vrući lonci i tave unište vaše radne i stolne ploče.

Pogledajte našu selekciju elegantnih kuhinjskih krpa koje će dodati karakter vašoj kuhinji, praktičnih kvalitetnih pregača koje će biti savršene za kuhanje unutra ili vani ili se odlučite za tekstilne rukavice i podloge za posuđe koji će zaštititi vaše ruke i radne površine. Također možete pogledati naš široki izbor podmetača kako bi vaše stolne i radne ploče bile još sigurnije.

Pogledajte kuhinjski tekstil